116 centimeter

Jennie skriver på sin blogg om att storlekarna på barnkläder skiljer sig åt på Lindex, och den diskussion hon citerar på bloggen visar tydligt hur korkade vissa (!) butiksanställda är. Det hade ju kanske varit lämpligare att bara erkänna att det är konstigt.

Läs själv på Den Nya Bloggen om Lindex storlekstrassel.

Nu är ju inte barnkläder i storleken 116 ett bekymmer för min del längre, eftersom mina bägge barn numera handlar kläder på vuxenavdelningarna, men man kan ju bli lätt förundrad över handelns inställning till vad som borde vara helt självklara saker.

Vad säger Lindex om saken? Jag kontaktade Kristina Hermansson som är informationsansvarig på Lindex för att reda ut begreppen och hon sa så här om storleksskillnaden på deras kläder:

”Angående storleksfrågan så har vi själva observerat att vissa av våra plagg inte har exakt samma mått. Detta är något som vi ständigt jobbar med i vårt utvecklingsarbete. När vi gör barnkläder ska plaggen förena mode och bra funktion, kvalitet samt passform. Vårt storleksspann följer de allmänna rekommendationerna från branschen och alla våra plagg prövas flera gånger av provmodeller för att passformen ska vara bra. På vissa plagg väljer vi att ha en nättare passform. Det beror på materialet på plagget men som sagt även på modegraden. Våra olika kollektioner kan alltså ha olika passform.

Ett annat skäl till att plaggen kan skilja åt är att vi samarbetar med många olika leverantörer eftersom vi är ett internationellt modeföretag. Vi ser självklart över dessa skillnader och försöker föra en dialog med kunder som uppmärksammat det.”

Det känns ju, baserat på Kristinas svar, som att den stora felkällan i frågan snarare är skilda leverantörer än skilda kroppsuppfattningar på könen. Men det är ju tråkigt att denna information inte har sipprat ner i organisationen till de enskilda butikssäljarna. Ett svar som det ovan hade ju rätat ut en del frågetecken för Jennie vid hennes besök.

Men vi kan väl alla vara överens om att även om plagg kan ha olika vidd pga av modelinjer och rörelsekrav så borde ju ändå en tröja i 116 cl ha lika långa ärmar oavsett om det rör sig om pojk- eller flicktröjor. Killar har väl inte längre armar än tjejer, eller?

Vi kan väl också enas om att problemet aldrig hade uppdagats om inte Jennie envisats med att klä sin son i flickkläder. Bra initiativ Jennie!

116 centimeter
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, ilandsproblem, Mode, Samhälle and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 svar till 116 centimeter

 1. SG skriver:

  Måttsättning av kläder är inte baserad på jämlikhetsideal utan på statistiska mätningar i populationen och på kommersiella avväganden. Konfektionsindustrin gör inte kläder för att passa alla utan för att passa många och bortse från andra. För barn är det här intressant. man tycker att små barn skulle kunna vara i samma proportion oavsett ålder, bara baserat på längd. Nu behöver man inte titta länge omkring sig för att se att det finns en ganska stor variation, breda-korta, långa smala, långa armar, korta armar. Dessutom har olika länder olika måttscheman eftersom folk ser lite olika ut. Ovanpå det gör tillverkarna modifieringar för att få så långa serier som möjligt. Tittar man på en tabell från mönsterföretaget Burda så är barn inte könsdifferentierade från 116 och mindre men 120 och uppåt är mönstren lite olika mellan könen. Sedan är det mode också på barnkläder. Lite kortare ärmar ser lite mera feminint ut. Därtill är en äldre flicka ofta lite kortare än sin jämnårige pojkkamrat vilket gör att det blir lite annan variation i kroppsmåtten. Men under 116 borde det inte vara några större skillnader om man inte har haft ”feminint” utseende i tankarna när man gjort utformningen. Det tror jag är ganska vanligt eftersom den delen kan väga ganska tungt i många länder där betoningen är lite annorlunda ärn i Sverige.

  • Anders skriver:

   Men vi pratar ju fortfarande om cl. En 116 cm lång kille är väl lika lång som en 116 cm lång tjej? Eller?? Oavsett ålder alltså. Ingen har snackat om ålder och om jämnåriga barn. Vi pratar om jämnlånga barn.

   • SG skriver:

    Konstruktion av kläder är inte bara kroppslängdsberoende. Underliggande antagande som jag ser här är att alla ser lika ut för samma längd. Så är det inte. Sedan finns det faktiskt en modeaspekt även på barnkläder. Där kan det t ex anses mera ”pojkmode” med säckigt och stor vidd medan det ska vara åtsittande och snävt för flickor i linje med föräldrarnas modebilder. Se på vuxenmodet. Se på många flickor i 4-5 klass som kommer med smink och hela paketet. Visar magen, korta byxben och ärmar precis som mamma och den äldre syrran. Sedan finns det unisex-rationalister som kräver (jäm)lika kläder men de är inte hela marknaden. Om de här kvinnorna beklagade sig lika mycket över att en italiensk storlek 44 bara är en 40 i Sverige eller att det inte tillverkas större storlekar än 36 i vissa serier skulle jag förstå att de krävde nummerrättvisa för barnen. I damklädessortimentet är storlek inte mer än en första anvisning om plaggets mått och passform. Att det är omöjligt att jämföra på könskriteriet för vuxenkläder gör förstås att samma diskussion omöjliggörs där.
    Så din fråga: javisst en 116 lång kille är lika lång som en 116 lång tjej men i övrigt skiljer det lite på kropparna, troligtvis också på åldrarna, samt en hel del på uppfattningen om hur ett plagg ska se ut.
    Ligger inte det i botten på diskussionen ett antagande om att barnkläder ska se lika ut för de två könen eller vara könsneutrala? Är alla överens om att det är ett korrekt antagande? Förväntar ni er att Lindex m fl ska anta det när de skapar sin (barn-)kollektion? Är det vad konsumenterna kräver?

    • Anders skriver:

     Jag tror återigen att det handlar om att 116 cm ska vara 116 cm – oavsett ålder och kön. Det är lika puckat i vuxenålder, det håller jag med om, men det är vanligare att en vuxen provar kläder. Som barnförälder går man liksom mer på storleken och eftersom det heter 116 cl så förutsätter man nog att det plagget ska passa en person som är 116 cm long – oavsett kön. Men du ger en intressant vinkel på det hela som jag förstår fullt ut. Jag tror även att vidd är en helt annan diskussion för det hör givetvis till modegrad och annat. Längden hör inte dit på samma sätt, tycker jag. Men jag har kanske fel.

     • SG skriver:

      Ja du har fel. Måttet centilong uttrycker en storleksklass för en mönsterkonstruktör. Plagget behöver inte alls ha samma storlek. En t-tröja kan vara längre än en annan för samma storleksklass. Det är ett uttryck för utformningen och den är mestadels diffrentierad på kön. Att vi i Sverige är unisex-inriktade inom vissa konsumentgrupper speciellt inom barnkläder och förväntar oss små skillnader, mestadels i färg, mönster och dekoration är trots allt bara en del av marknaden.
      Att som ursprungsbloggens författare kräva samma ärmlängd för alla plagg som är märkta med samma storlek i centilong differentierat på flicka/pojke är en intressant tanke. För en unisexinriktad fabrikant är det relevant men för andra som gör kollektioner för andra marknadssegment är det knappast rationellt. Vad man än tycker om det så är det antagligen mera rationellt för dem att differentiera.

 2. Fredrik skriver:

  ”Det känns ju, baserat på Kristinas svar, som att den stora felkällan i frågan snarare är skilda leverantörer än skilda kroppsuppfattningar på könen.”

  Varför drar du den slutsatsen? Kristina talar ju även om ”modegrad” och material. Om det är en generell skillnad mellan flick- och pojkkläder så är det ju troligare att det handlar om mode och val av material än av leverantörer. Sedan kanske det är leverantörerna som gör valen av storlekssättning, men det måste ju Lindex kunna påverka. Mode och materialval är ju direkt kopplat till uppfattningar om könen (både kroppsliga och beteenderelaterade).

  Kristina säger ”När vi gör barnkläder ska plaggen förena mode och bra funktion, kvalitet samt passform.” Om dessa inte var könsmärkta så att det var olika uppfattningar om mode, funktion, kvalitet samt passform för pojkar respektive flickor så skulle det ju inte spela någon större roll att leverantörerna är olika.

  Dessutom säger Kristina aldrig att det är olika leverantörer för pojk- och flickkläder. Hon säger bara att de har olika leverantörer, punkt. Varför då inte ha en dialog med dem? Varför ska man föra dialog med kunden?

  Jag tycker nog att Kristinas svar är rätt blahablaha. Hon bekräftar ju mest att klädstorlekarna följer olika uppfattningar om pojkar och flickor.

  • Anders skriver:

   Som jag förstod på Kristina så finns en dialog, men det är näst intill omöjligt att överse varenda plaggs dimensioner, och det är ju inte helt otroligt att olika leverantörer fokuserar på olika kundgrupper, t.ex. kön och ålder. Så om en fabrik kör byxor till tjej och en annan till killar så kan det ju skilja, för de snackar ju säkert inte med varandra. Det är en gissning.

 3. Buggmenot skriver:

  Om jag tolkar det rätt så ska 116cl passa ett barn som är 116 cm. Plagget ska inte ha ett speciellt mått i sig. Nu har de ju gjort modeller till tjejer för att marknaden vill ha ”tightare” kläder till flickor. Och mer utrymme för att marknaden vill ha den typen av design.
  Jag förstår knappt hur debatten ens kan komma upp. Gillar man inte designen på plaggen i en viss butik så finns det ganska stora valmöjligheter att gå till grannen och handla..

 4. diZi skriver:

  Opinionsbildaren har nu fått svar då denne mailade Lindex om saken: http://opinionsbildaren.blogspot.com/2011/01/for-ettariga-pojkar-fryser-mer-om.html

  Och även hos oss har detta fenomen verkligen irriterat, man bara fattar inte varför den korrekta storleken sedan inte heller sitter när man kommer hem och barnet skall ha den på sig. Dessutom, så i alla fall här i Finlands Lindex är ännu barnklädsavdelningen uppdelad i ”pojk” och ”flick” kläder. 2000-talet har inte ändrat på det. Om något är tjafsigt så är det DET. Och hycklandet med olika sorters storlekar av samma eller liknande plagg, de av samma importör antagligen endast beroende på vilken målgrupp med tanke på kön som det riktas till. Där kan nog inköparen påverka.

  Och då det kommer till barn, så är det nog så att vikt/längd/etc skillnadena ar större inom könen än emellan.

 5. Milus skriver:

  Tja, oavsett hur det ser ut i butikernas barnavdelning är barn upp till 10-års ålder mer eller mindre samma i storlek. Oavsett det handlar om en kille eller en tjej.
  Titta på alla nyfödda, de ser ut som stöpta i samma form.
  Förut testade man skolmognaden genom att ha barnet att ta tag i örat med armen över huvudet. Lyckades barnet var det skolmoget…och kikar man på barnen har dom korta armar och ben samt stort huvud och bål till både 2 och 3 års ålder.
  Visst, somliga barn har pinnar till armar och ben men proportionerna är samma oavsett det är en kille eller en tjej!

  Klädfabrikörerna har fel. Är man 116cl så är man 116cl. Oavsett man är kille eller tjej, oavsett man är kraftigt eller slankt byggd.

  Och ja jag köper alla barnkläder på killavdelningen trots att jag har en mycket slank tjej. Hon vill trots allt kunna busa, hoppa leka och flänga runt som ett torrt skinn precis lika mycket som lillebror. Och lillebror tycker det är jätteskönt att ligga i soffan å slötitta på barnprogram eller leka snällt med ett pussel eller Hello Kitty memory tillsammans med storasyster.

  När mina större barn var små, för 15 – 20 år sen var inte skillnaden alls lika märkbar som nu idag.
  Då kunde jag köpa barnens kläder enligt cl utan att ens fundera över om plagget passade. Det var bara färgen jag behövde bekymra mig över av den enkla anledningen att barn över 3 år oftast har en rätt bra uppfattning om vad det tycker om färgmässigt.

  Fråga vilken barnläkare som helst om pojkars och flickors kroppar. Svaret kommer att bli att de ser lika ut tills dess förpuberteten infaller. Oftast runt 10-års ålder mao.
  Skäms alla klädtillverkare som inte begriper detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>