Att överleva internetbubblan

Jag läste för ett tag sedan; ”The ROI of social media is that your company exists in five years” och det har jag tänkt på mycket sedan dess.

Är det möjligt idag att bedriva en affärsverksamhet där man väljer att inte ha en social närvaro på Internet? Är det t o m möjligt att som företag inte ha en närvaro på internet över huvud taget??

Första tanken var att det såklart var helt orimligt. Vem kommer hitta, anlita och få förtroende för ett företag om de inte ens har en hemsida, eller finns tillgängliga på annat sätt på internet? Hur kommer 90-talisterna att behandla ett företag som de inte kan nå direkt via facebook eller twitter om 5 år? Det borde ju te sig rätt uppenbart att det inte funkar. Eller?

Sen började jag fundera på alla de här små näringsidkarna som du sällan eller aldrig tänker på. Du vet, hattaffären nere på hörnet i ytterområdet, eller köttbutiken i källaren på hyresfastigheten i förorten, eller varför inte pianostämmaren som har verkstad i en lada på landet etc. De här små aktörerna som säkerligen hade kunnat nischat sig genom att skaffa en stor närvaro på Internet (som exempel på det nämner jag gärna Stenugnsbageriet i Slöinge som byggt hela framgången på sin nätnärvaro) men som lika gärna hankar sig kvar och rent av frodas genom att ha en stadig kundkrets som byggts upp under år av slit och som till och med skickas i arv ner i generationerna. Det finns sådana fortfarande. Små företag som lever (tillräckligt) gott på att ha en stadig kundkrets och som egentligen inte behöver fler kunder, för de kan ändå inte hantera dem. De har precis så stor kundkrets som de behöver för önskat utfall.

I deras fall gäller nog inte den där inledande devisen. Jag tror att de mycket väl kan stå kvar om 5 år även utan närvaro på nätet, och kanske till och med just på grund av att de inte har det. I en tid då ”alla” finns på nätet och hysterin kring SoMe är enorm är det kanske en nisch att inte finnas där. Att sticka ut genom att bygga på äldre värden såsom trygghet, kvalitet, relationer etc. Att bli en ikon, inte för att man väljer bort nätet utan protest, utan för att man inte behöver gå den vägen, eftersom man redan har sina kunder, kanske är framtidens melodi för dessa företag.

Det är i alla fall en tanke då ”allting” finns på internet och det har blivit till ett nödvändigt ont i mångas ögon (vilket tyvärr ibland syns på företagens hemsidor mm).

Vad tror du??

Att överleva internetbubblan
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, IT&Internet, Samhälle, Twitter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>