Barn och invandrare – förr och nu

Året är 1983. Jag går i femman i en helt vanlig klass på en skola i Göteborg. Klassen består av ca 20 elever varav en, och endast en, elev sticker ut lite från mängden. Det som gör henne väldigt unik är att hon inte är svensk.

Eller det är hon egentligen, på alla juridiska sätt, precis som vi andra, men hon ser inte ut som vi. Hon är inte linblond och har det där typiskt svenska utseendet, för hon är nämligen adopterad! Riktigt underligt. Kanske t o m farligt…?

Så resonerades det till en början i en helt vanlig svensk skola för 30 år sedan. I alla fall fram till vi kom på att hon givetvis var helt OK, trots allt. Men på den tiden var det mest exotiska skolan hade en adopterad tjej som pratade lika flytande göteborgska som resten av oss.  Vi hade även en kille med norsk härkomst i klassen, men han var bara sådär lite halv-UFO i sammanhanget. Idag är läget i skolan annorlunda.

Jag tänker att dagens barn, som till skillnad från oss, växer upp med barn från en massa olika kulturer, borde vara född in i multikulturen. Att de borde se på andra härkomster, religioner och utseende på ett annat sätt än vad vi gjorde 1983. För oss, då, var etnisitet unikt. För dagens barn är det vardag. På samma sätt som tv, internet och smartphones är vardag.

Så varför är det inte vardag då??

I mina barns skola är det en salig blandning på barnens ursprung. Det är verkligen multikulturellt och som vuxen kan jag avundas deras sociala tillvaro ur den aspekten. Tänk att få ha daglig tillgång till så många olika kulturer, så många livsöden, så många unika personligheter… Och allting samlat under ett enda tak.

Men är det resultatet? Nej, tyvärr inte. Någonstans mellan 1983 och 2013 hände något. Barnen har inte acklimatiserat sig inom multikulturen till den grad jag hade förväntat mig. Istället har det motsatta inträffat. Det har byggts upp en stark och växande irritation mot barn från andra kulturer. De får bära hundhuvudet för det mesta som går fel.

Vad hände??

Vi vuxna bär nog ett stort ansvar i hur vi själva beter oss mot personer med invandrarbakgrund. Det vi gör speglas i hur våra barn gör.

Barns resonemang är aldrig speciellt väl underbyggda, vilket gör det hela ännu mer tragiskt eftersom de hatar utan att egentligen veta varför.

Så någonstans på vägen hindrade vi våra barn från att på ett naturligt sätt ta till sig mångkulturen. Vi var under resans gång antagligen väldigt noga med att själva dela in personer i olika fack och tydligt ge dessa etiketter med olika värden på. Allt inför barnens ögon.

Det är endast detta som jag kan se som orsak till varför våra barn, födda i slutet av det förra seklet, så till den grad har lärt sig att segregera folk de träffar, dela in dem i svenskar och invandrare och skylla allt negativt som händer på dessa personer, som ofta redan slår ur underläge, och inte alls ”alltid” är skyldiga. Och att froda sina förutfattade meningar.

”Dagens barn och ungdomar har hela världens kunskap i sin hand, bokstavligt talat, men hur används dessa tekniska underverk? Att fota sin lunch och dela på Instagram!”

Med en sådan generationn kanske man inte får ställa alltför höga krav…?!

Med två egna adopterade syskon (vilket för övrigt gjorde mig rätt unik själv) tycker jag att det här med rasfrågor är otroligt fånigt. Det är inte var man kommer ifrån som ska definiera en, utan vad man gör i sitt liv och hur man behandlar andra!

Jag önskar att alla barn fick en chans att kliva ut från bubblan och se på saker från ett annat perspektiv och få upp ögonen för att vi faktiskt är av samma ras allihopa – vi är människor – bara med olika kulturer och olika erfarenheter i bagaget. Och denna olikhet kan skapa en fantastisk dynamik om man bara är villig att ta den till sig!

Och det börjar med barnen!!

Barn och invandrare – förr och nu
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Religion, Samhälle, Twitter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>