Bristande omdöme redan från början

Lade upp bild på dotter – blev avstängd från Facebook – rapport | svt.se.

Nu när länken till SVT funkar igen (tack för det Frida) kan jag passa på att kommentera nyheten om den man som blev avstängd från Facebook efter att han lagt ut en bild föreställande sin dotter.

Man kan förfäras över Facebooks överkänslighet vad gäller nakenhet och att de utan förvarning har rätt att stänga av folks konton, inklusive allt man samlat på sig under ett par års användande. Man kan tycka att man har rätt till ”sitt” konto och allt innehåll. Man kan också läsa användavilkoren och i klartext se vad som står där och sluta gnälla!

Min kommentar till det hela är: Vem fan lägger ut bilder på en halvnaken dotter på Facebook, oavsett hur oskyldig bilden egentligen är??

Tydligen Roman Pixell – mannen i ovanstående story – som uppenbarligen inte tagit åt sig av alla de varningar som kablats ut de senaste åren rörande den här typen av publiceringar av barnbilder på nätet. Och jag vet – bilden är helt oskyldig, om man nu tittar på den utifrån en normalt funtad vuxen persons persepektiv.

Men det borde inte komma som en nyhet att det finns s.k. groomers och nätpedofiler överallt. Oavsett vad man tycker om deras framfart på nätet, eller deras metoder, så finns det ju ingen anledning att förse de med bilder på ens egna barn. Det är ju rätt onödigt. Och vem vet vilka reaktioner den här bilder väcker hos en sådan person..?

Jag hade aldrig lagt ut en bild på min dotter av den här typen, just med rädsla för att den ska hamna i ”fel” händer. För även om du bara lägger ut bilder på Facebook så är det inget som säger att de stannar där. Det finns inga garantier. Och ”en gång på nätet – alltid på nätet”. Det går liksom inte att ångra en publicering till 100%.

Jag tycker att Roman Pixell har brustit i omdöme då han publicerat bilden, och att Facebooks agerande i sammanhanget känns underordnat. Dessutom – som om publiceringen på Facebook inte var illa nog – har nyheten om honom, genom hans oblyga vilja att berätta om incidenten, gjort att bilden av hans dotter numera finns på varenda sökmotor i hela världen, fritt fram att leta rätt och titta på.

Bra jobbat!

PS: Jag har valt att inte publicera bilden eftersom jag inte vill bidra till spridning av den. DS

Bristande omdöme redan från början
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Brott och straff, Facebook, IT&Internet, Samhälle, Twitter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 svar till Bristande omdöme redan från början

 1. A N Onym skriver:

  De åsikterna du för fram här passar möjligtvis i någon mörk dystopisk SF-film. Vi vill alla leva i ett normalt samhälle, och vi vet att vi till 99,999% också gör detta.

  Våra kvällsblaskor däremot, de vet inget bättre än att förstöra vårt samhälle och få alla och en var till att bli blyga och rädda TV-tittare som inte vågar öppna ytterdörren om de inte avtalat något möte!

  Var vänlig att låta bli att bidra till denna fruktansvärda samhällsutveckling!! Om du själv är rädd att visa dig och din familj, så är det givetvis upp till dig, men sprid inte dina mörka räddhågsna åsikter till oss vanliga LEVANDE människor.

  God fortsättning på hösten!

  A N Onym

  • Anders skriver:

   http://svt.se/2.33538/1.2520002/manga_har_hort_av_sig_till_polisen_om_natpedofilen

   Det är ju inget direkt påhitt som sagt, och att vara försiktig är ju knappast fel, eller tycker du det? En sak är att leva i skräck, en helt annan att vara smart. Likaväl som jag inte viftar med en bunte med sedlar inför ögonen på en gäng småbusar, behöver jag ju inte lägga ut avklädda bilder på mina barn på nätet.

   Jag tycker det ligger på varje förälders ansvar att skydda sina barn från sånt de inte själva kan värja sig emot. Detta är ett lysande exempel på sånt.

   /A

 2. Lisa skriver:

  Uppenbarligen är du inte riktigt normal som anser att en bild på ett litet barn på spikmatta är skadligt att titta på. Håll dina moralistiska sjuka tankar för dig själv och sluta skriv om sådant du inte begriper, du måste leva ett väldigt ensamt och tragiskt liv.

  • Anders skriver:

   Det är alltid lika spännande att läsa folks kommentarer, och framförallt se vad folk läser in i det man skriver.

   Jag säger inte att det är något skadligt att titta på bilden i sig. Var fick du det ifrån? Jag säger bara att jag tycker att det är väldigt ogenomtänkt att publicera en sådan bild på internet med tanke på vilka knäppgökar där finns. Och huruvida jag begriper saker och ting är väl knappast något du har någon större insikt i så det där lägger jag inte så mycket vikt vid.

   Jag lever f ö ett rätt händelserikt liv tillsammans med min fru och mina två barn och är en fullt normalt social kille på snart 40. Jag är däremot väldigt medveten om vad det finns för individer ute på nätet eftersom jag (kanske till skillnad från dig?) är rätt påläst i just frågor som rör sociala medier och internetanvändning.

   Men jag tackar för din kommentar (trots att den var föga konstruktiv) och att du tog dig tid att skriva.

   / A

 3. George P. skriver:

  Jag skulle inte lägga den typen av bild varken på mina barn eller mina familjmedlemmar inklusive mig själv, oavsett ålder över huvudtaget. Vill jag till varje pris visa en sådan bild då skickar jag den privat inom min bekantskapkrets till av mig utvalda personer. Varför skall jag vilja visa den för varenda person på jordklotet?

  Ock förresten, det är inte en halvnaken bild utan halva bilden på en möjlig naken person. Vad skulle detta ge för nytta?

  Men låt åtminstone barn vara utanför den typen av egna vuxenvärderingar som de själva inte har någon chans att tycka till. En extraförsiktighet till barnens skull är aldrig fel.

  Man kan också tänka på det faktum att det finns andra kulturer som är minst lika liberala som den i Sverige fast där gillas inte just den typen av exponering. Man gör vad man vill hemma men så fort man är i samhället så tar man hänsyn.

  P.S. Mycket bra skriven, Andy! D.S.

  • Anders skriver:

   Tack, trodde jag tappat förståndet ett tag där när de negativa kommentarerna rullade in.
   ”Är det bara jag som ser problemet?” for runt i huvudet på mig.
   Bra formulerat. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>