Mina 21 – favoritmusik i repris

På uppmaning av Christian Dahlqvist (@sundhult) satte jag för något år sedan ihop en lista på 21 låtar som på olika sätt influerat mig genom åren. Inte nödvändigtvis att jag tycker de är bra, men de har haft en viss speciell inverkan, var och en av dem. På så sätt kan dessa låtar nog klassas som min högst personliga favoritmusik.

Listan kan du hitta på Spotify i sin helhet (nästan iaf, då Beatles inte finns att tillgå) om du klickar på: Mina 21

Här kommer en kortare motivering till varje låt:

1) Being Boring, Pet Shop Boys

Den här låten kom i en period av mitt liv som var rätt kaotisk i allt utom musiken, som var kristallklar. Soundet som PSB presenterade iom Being Boring placerar albumet Behaviour i top 5 av 90-talets skivor.

2) Pity The Child, Björn & Benny, Chess

En låt jag gissar mina föräldrar blev väldigt trött på under gymnasieperioden. Chess slog ner i mitt liv och visade mig att jag var en riktig musikalfjant. Denna låt spelades på repeat på högsta volym och än en gång var det melankolin som etsade sig fast. Jag ville SÅ gärna mena det jag sjöng när jag stod där och golade, men jag hade ju inte en uppväxt i närheten av låtets jag. Underbar låt med en helt underbar Murray Head i rollen som ”The American”.

3) The Boy With the Gun, David Sylvian

Den här låten kom att bli mitt livs ”älska”-låt, som ackompanjerade en av mitt livs mest erotiska upplevelser, en regnig sommarkväll i Göteborg, som till en början tillbringades på Liseberg.

4) Summer Rain, Alphaville

Jag åkte på språkresa till Tyskland och där inhandlades detta mästerverk, på LP, och jag anser fortfarande att det är Alphavilles absolut bästa låt och skiva. De minnen som är förknippade med denna låt är många. Anna H är bara en av dem.

5) Bright Eyes, Art Garfunkel

Jag var alldeles för ung för att se filmen ”Watership Down” kanske, men den satte sig i huvudet och var helt magisk. Jag bodde i England vid tillfället och det här är en av de allra första låtarna som jag har en relation till. Denna sorgsenhet …

6) Kokomo, Beach Boys

Fick upp ögonen för BB under sent 80-tal, när de var HELT UTE och det var lite tufft att erkänna att man gillade dem. Intresset väcktes genom att låten var med på soundtracket till Cocktail som i sig har satt sina spår. Need I say more…

7) Sweet sixteen, Billy Idol

En låt som gick varm under min ungdomsromans under gymnasiet, då mina känslor – förhållandet till trots – kröp runt omkring mig som en Gollum i miniatyr och inte kunde bestämma sig vad de skulle tycka. Mycket känslomässig tid i mitt liv, och låten förstärkte väl detta även om jag då inte noterade vad den handlade om.

8) Wicked Game, Chris Isaak

För en moll-kille som jag kom ju denna låt som på posten. Hörde den i soundtracket för David Lynch-rullen ”Wild at heart” och sen var det kört. Den här har slitit sönder många grammofonstift. Den är bara helt underbar och har sjungits till många damer genom åren. Inte lajv, men i mina sinnen.

9) Balladen om Fredik Åkare, Cornelis Vreeswijk

Älskade denna sedan barnsben. En klar favorit som jag nyligen laddade ner till iTunes för att jag bara var tvungen att ha den. Återigen är det melankolin som hägrar och nyligen kanske texten har fått en större innebörd än den hade när man var litet barn. Tyckte alltid att den där Cecilia måste har varit en riktigt söt en. Det finns ju andra aspekter på den som kanske kan ifrågasättas idag, och det var kanske just det som Cornelis gjorde…

10) White America, Eminem

Första hiphopen på listan, men en genialisk låt som kombinerar bra text, med attityd och bra sound. Den slog ner i skallen på mig som en slägga när den strömmade ur högtalarna första gången och var delvis orsaken till att jag numera klassar mig själv som en hiphop-poser. Hip Hopen har kommit att påverka mycket och Eminem är till stor del skyldig i frågan. Och denna låten speciellt. Arg och hämndlysten. Underbart! Ingen melankoli här inte.

11) Missionary Man, Eurythmics

Jag vet inte varför med den här låten sjunger jag på varje dag, vid specifika tillfällen, och jag kan inte släppa den ur mitt huvud. Det måste vara den låten som satt sig mest i min skalle.

12) Things Can Only Get Better, Howard Jones

Första skivan jag köpte i mitt liv. Hörde låten inne på Marks & Spencer i St Helier på Jersey och kände mig pånyttfödd. Jag gick därefter in i en HJ-era som varade i flera år. En helt fantastisk låt när den kom och jag tycker fortfarande att den har en del att komma med.

13) Computer World, Kraftwerk.

Minnen från mellanstadiet då jag var nyinflyttad till Sverige och Göteborg. En underbar låt som inspirerade mig till att börja ta till mig synthmusiken och instrumentintresset föddes som håller i sig än idag.

14) En Kyss För Varje Tår, Lustans Lakejer

Den här låten kom klockrent i mitt liv då mina egna känslor kröp runt utanpå mig och jag inte visste vad jag skulle fokusera på, eller vem. För mig är det en väldigt personlig låt, men jag gissar att Kinde inte haft mig i åtange när han skrev den. man skulle dock kunna tro det.

15) Tour de Force, Covenant

Ett av mitt livs starkaste musikaliska upplevelser. Trädgår’n i göteborg, på synthklubben Romo Nights, i en fullspäckad lokal med folk som inte bara delade mitt eget intresse till synthmusiken utan även klädde sig som i mina vildaste fantasier. En helt underbar kväll med lajvframträdande av Lustans Lakejer, men TdF blev kvällens höjdpunkt när strobbarna blixtrade som aldrig förr och tjerna på dansgolvet svepte runt i sina latexkläder… En mycket stark upplevelse som jag aldrig glömmer.

16) Holding back the years, Simply Red

Underbar låt som jag suttit och tyckt synd om mig själv till så många gånger att jag tappat räkningen. Ett mästerverk utan dess like.

17) When you don’t see me, Sisters of Mercy

Låten som handlar om alla mina ex. Mer behövs inte sägas. Ännu ett mästerverk i mina ögon.

18) Careless Whisper, Wham

Underbar kärlekslåt som talade rakt till min själ när den kom. Äntligen en låt som tog upp otrohet på ett förstående sätt och inte bara fördömmande. I min värld 80-talets bästa ballad utom tvivel.

19) Goodbye 70’s, Yazoo

En låt jag först hörde på ett blandband från en klasskompis som påstod att det var en supermix. Den s.k. mixen visade sig sedan vara en reklamspot för Loreal, men på den tiden visste man inte vad ljudreklam var i Sverige så vi gick på att det var en cool mix. ”Loreal Fixing Gel – create your look!” En superlåt när den kom och jag tycker fortfarande att det är enormt mycket umpf i den.

20) Alone Again, Naturally, Gilbert Osullivan

Den här låten satte spår i mig som 6-åring, antagligen på grund av ännu mera melankoli, och har under mitt liv vuxit sig starkare och det är med stolthet som jag idag erkänner att jag älskar den här låten. Trots att den är så deprimerande att man kan dö av det. Jag spelade och sjöng den om och om igen efter mina föräldrar gick bort hösten 2011.

21) She’s leaving home, The Beatles

Också en av de första rocklåtar jag minns. Älskade melankolin i den och den har verkligen färgat mitt liv. Inga speciella minnen till låten mer än låten i sig. Det fanns en underbar sorglighet och den är med på många blandband.

 

Och sedan ett par andra som bara precis inte platsade:

Why Must I Share This Air With Foolish Men?, The Mock Turtles

En låt som även mina närmsta vänner tyckte passade mig rent titelmässigt. Man är ju lite cyniker och jag har ibland en rätt nietscheinfluerad inställning till min omgivning.

Of Course I’m Lying, Yello

En glidaringång till Yello:s underbara värld som spelades om och om igen där hemma i pojkrummet. Kan fortfarande inte bli klok på om klickarna ligger på samma taktslag i bägge takterna eller om de är förskjutna något…

Writer’s Block, Just Jack

Den här låten med tillhörande skiva var den första skivan som kom i en period då jag trodde att jag inte kunde tilltalas av ny musik. Jag hade gett upp hoppet totalt och sedan hörde jag denna en regning eftermiddag och föll pladask.

Road to Nowhere, Talking Heads

En låt som vi satt och ”mixade” ihop tills vi blev blå i killrummet där hemma. Många fina minnen till en bra låt som finns med på 80-talets bästa album.

You Oughta Know, Alanis Morissette

Hatade låten från börjn ända tills jag accepterade att den är helt genialisk. ”Ren och skär aggression” var ett tema som mitt liv gick efter under den här perioden, och då passade den här väldigt bra in. Har inga kopplingar till låtens text, mer än det faktum att jag önskar att jag hade.

Apart, The Cure

Den här låten är en ren tolkning av mitt förra liv. Som om Robert Smith hade suttit och tittat på varenda scen ur det. En helt fantastisk låt även för de som inte upplevt de situationer som han sjunger om. Nämnde jag att den är rätt melankolisk?

Criminal World, David Bowie

En låt som hamnade på ett blandband från min barndomskompis Lasse och som sedan dess etsat sig fast. Ett helt underbart sound i kombination med en bra text.

Hela blandbandet blev en milsten i min musikaliska resa, men denna stack ut extra mycket.

Here in this house, Depeche Mode

Att hitta en DM som betyder mer än andra är svårt för mig, men denna har alltid hängt med och jag älskar fortfarande. Låten kom att ingå en en rad nya låtar från en grupp jag aldrig tidigare hade hört som min nuvunne vän Johan M introducerade mig för. Vi hade långt gångna planer att spela in en egen video till den här på hans vind, men det blev såklart aldrig av.

Second Sight, Dolphin Brothers

Det tog lång tid innan Lasse H lyckades bränna den här skivan till mig, men låten har hängt med under alla år trots att jag inte hade hört den sedan sent 80-tal. När jag hörde den igen fick jag nästan tårar i ögonen. Den var precis lika bra som jag minns den. Rösten är förtrollande.

In the name of Love, Naked Eyes

Hörde den en gång på ett disco i fyran och har sedan dess varit på jakt efter den. Jag har inte ansträngt mig kanske, men jag har haft en enorm övertro på den här låten för det var det bästa jag hade hört där och då. Mycket känslor inblandade den där kvällen och för ett på månader sedan lyckades jag till slut hitta en video på YouTube. Jag ljuger inte om jag säger att det var det sämsta skit jag hört. Men dess magi har följt med mig under många många år.

Loose Fit, Happy Mondays

Flummusik som kom precis när jag behövde det i livet. Helt underbar låt och ett sound som borrade sig in i själen på mig.

Se dig Om, Lars Winnerbäck

En fantastisk låt från en lika fantastisk skiva. Trodde aldrig jag skulle förälska mig i en artist som Winnerbäck, men den här låten sålde in mig totalt. Den kom i en tid i mitt liv då hans underbara nostalgi-melankoli funkade klockrent.

Reunion, Erasure

Spelades flitigt under min högstadieperiod. Mycket löööv på schemat under denna tid. Denna klassiker blev lite av en signaturmelodi till mitt dåvarande liv. Jag tror att även andra, typ Simone, Catharina, Alice … också har vissa minnen till den här.

Mina 21 – favoritmusik i repris
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Musik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>