Går ur av rätt anledning

Dom Ensamma – En flyvärdinnas betraktelser.

En av mina favoritbolaggare Anette Jernström skriver i sitt senaste inlägg om bl.a. varför hon inte har gått ur svenska kyrkan, och ger ett självupplevt exempel på detta.

Jag respekterar Anettes val att hantera Svenska Kyrkan (SK) såsom hon gör, men till skillnad från mig så har Anette fortfarande kvar sin tro. Detta tror jag är fundamentalt för att kunna stödja den verksamhet som SK bedriver, även om jag är helt överens med Anette om att det de gör är bra ur alla perspektiv.

Jag skulle vilja hårddra det hela med att fråga henne huruvida hon hade kunnat stödja en organisation såsom t.ex. Svenska Nasisters Intresseklubb, om de valde att dra igång en lika omfattande och välgörande verksamhet. Hade hon då kunnat ”bortse” från deras ideologi?

Det jag vill komma till är att jag tror att folk i första hand väljer att ge sina pengar till organisationer på grundval av vem de är, och inte vad de gör. Och jag tror att folk stör sig på att behöva finansiera deras verksamhet genom skatt.

Jag har valt att aktivt gå ur Svenska Kyrkan, men inte för att jag tycker att deras samhällsociala verksamhet är fel på något sätt, men jag kan inte tro på deras ideologi, och där faller tyvärr hela konceptet för mig.

Dock väljer jag istället att ge motsvarande pengar till andra organisationer som jag tyckler gör ett likartat arbete, fast utan den uppenbara religiösa kopplingen. Därigenom har inte samhället förlorat något på mitt val.

Går ur av rätt anledning
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Religion, Samhälle and tagged , . Bookmark the permalink.

4 svar till Går ur av rätt anledning

 1. Hej Anders! Tack för uppmuntran!
  Nä, jag hade såklart inte stöttat Nazister om de haft välgörenhetsarbete i stadgarna, eftersom deras verksamhet av naturliga skäl inte inkluderat alla människor. De hade inte släppt in människor som de ansåg var av fel hudfärg eller härkomst . Svenska Kyrkan gör ingen skillnad i vem du är, verksamheten är för alla. Barn, körer, diakoner, sjukhuskyrkan, kyrkor i utlandet. Kyrkan gör väldigt mycket för den lilla människan som sällan har en egen röst.
  Och sen måste jag fråga en sak: ärligt Anders-betalar du verkligen samma summa som kyrkskatten varje år till andra välgörenhetsändamål? Jag har i många år haft samma argument angående försvaret av att jag äter kött, när jag samtidigt tycker djurhanteringen många gånger är vidrig :”jag äter bara kött från lyckliga grisar”. Det är ljug, för jag köper också fläskfilé på extrapris i plasttråg. (Dock bara svenskt, men lyckligt kött? Tror inte det va).
  Jag skänker pengar till SOS-barnbyar och U-assist varje månad, men till arbetet för våra gamla tycker jag kyrkan gör ett fantastiskt jobb. Det betalar jag gärna till, och ideologin du hänvisar till (jag antar att du inte pratar om fundamentalisterna, de flesta är ju inte det) går ju faktiskt ut på att vara kärleksfull mot sina medmänniskor. Det är väl rätt bra?;) Kram!!!! Anette

  • Anders skriver:

   För det första skulle jag vilja bjuda in dig Podcast Helsingborg nästa vecka om du har tid, och det hade varit roligt att prata om bl.a. de här frågor då, för jag tror att det är frågor som engagerar.

   Sen för att svara på din fråga: Jag har än så länge inte fått avdraget för kyrkoskatten utan betalar fortafarande under hela 2010. Därför har jag inte gjort slag i saken, men jag har en plan och den omfattar faktiskt mer pengar över ett år än vad kyrkskatten innebär. Och jag ser fram emot att sätta den i verket efter nyår. Fram tills dess ger jag till en rad andra organisationer redan såsom WWF och Läkare Utan Gränser. Dock vet jag inte om LUG faktiskt har en religiös koppling också, men den är i så fall sekundär, för den syns inte utåt.

   Ideologin jag hänvisar till är mycket riktigt den som fundamentalisterna kör med (såsom Christer på APG29) och som faktiskt SK i sak ställer bakom också, men sällan pratar om. De vill ju gärna framstå som en samhällsfunktion och inte ett trossamfund. Det är ett evigt tjat om att jesus lever, och att gud är god etc. Jag kan tyvärr inte köpa det resonemanget utan tycker det är sagor och inget annat. No offence! Jag kan bli avundsjuk på att någon (som du t.ex.) kan känna sådan tro, men jag har vandrat mina vägar och för egen del funnit att det är mumbojumbo alltihop.

   Tack för din respons Anette. Alltid lika underbart att höra din sida av saken.

 2. Linda skriver:

  Håller helt och hållet med Anette i denna fråga. Sedan tycker jag att många av våra vackra kyrkor idag är kulturarv som jag vill ha kvar, alla kan vi få njuta av att få ta del av historia och tidsenlig arkitektur när man reser genom vårt vackra Sverige.

 3. Hej igen!
  WWF och LUG gör ett träffsäkert arbete båda två, den ena för naturen och den andra för sjuka människor i utvecklingsländer. Så sant. Men de har inte mycket med svenskt ”bistånd” att göra, det vill säga den grupp jag hänvisar till. Varken WWF eller LUG är något som de svenska ensamma åldringarna hjälper dem bort från sin ensamhet.
  Jag läste dina inlägg tidigare, i blogglänken. Det intressanta med just personer som bloggförfattaren är att de faktiskt är rätt sällsynta. Jag känner inte en enda, och umgås med många som både arbetar och/eller är engagerade inom kyrkan. Att därför ta honom som exempel blir som att säga att alla socialdemokrater bor i hyresrätt och kör Skoda. Det finns massor av trosinriktningar och samfund, och dessutom föreningar med medlemmar av olika psykiska status, men jag pratar om vad kyrkan gör som är gott -inte i vilken mån medlemmarna är bokstavstrogna eller ej.

  Jag kunde tänka mig att ta bort kyrkskatten, och att alla som vill blir medlemmar som vilken annan förening som helst. Det hade iofs inneburit att en del inte skulle ha råd att vara medlem för att få delta i kyrkans aktiviteter (de som bäst behöver det?) och att avgiften hade blivit mycket högre, och att man hade medlemskontroll i kyrkdörren. Inte medlem= ingen tillgång till kyrkorummet. Inte i glädje, inte i sorg. Inte besöka barnens körkonsert, inte gå på vännens begravning, inte gå på skolavslutning. Strikt endast för medlemmar. Som det är nu kan man gå ur kyrkan men ändå välja att komma dit, ingen kollar.
  Ja, vi har olika uppfattningar, jag respekterar din och du min, och det är intressant att se varandras vy av saken. Vi ses! Anette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>