H&M och Cubus har inte fattat galoppen

Nyss hemkommen från köpcentrat Familia i skånska Hyllinge, strax utanför Helsingborg. Ungefär samma utbud som Sveriges alla andra köpcentra, men med vissa unika koncept.

Varken Cubus eller H&M (@hmsverige) är en av dessa unika koncept, men ändå de jag tänkte ta upp i detta inlägg. Jag har nämligen märkt att bägge dessa två affärer (och säkert andra liknande också) har ett likartat och helt bakvänt kassakösystem.

För er som inte råkat ut för detta system, ska jag förklara det lite enkelt. Det finns en rad med kassor, ofta 2-6 st beroende på butikens storlek, längs en lång disk. Det finns dock bara en kö, och den utgår från en av de yttersta två kassorna – oklart vilken. Det är iaf så de anställda på dessa butiker vill ha det.

Tyvärr funkar inte verkligheten så. Om jag kommer fram till en kassadisk på ca 10 m, och det i vardera ända finns en kassa, antar jag att varje kassa har sin egen kö. Inte helt ologiskt va? Det finns inga fållor, eller markeringar i golvet, som skulle vittna om annat, så det är rätt enkelt att tro att man ställer sig i den kassan som det är minst antal köande i. Detta skulle ju också medföra att kön blir så kort som möjligt, och inte ringlar sig ut i butiken och försvårar framkomst för andra, och därigenom shoppingen också.

Men nu är det inte så på varken Cubus eller H&M.

Kassapersonalen i dessa butiker envisas varenda gång med att bittert påpeka att man ställt sig i ”fel” kö. De hänvisar alltid till den yttersta kassan enligt ovan och de vill tydligen ha en lång krånglig kö som försvårar framkomst och shopping. Jag fattar det inte!

Jag var på TopShop i London för ett par år sedan, där de då hade infört ett fållsystem, som ledde fram till en öppning med ett vitt streck i golvet. Där stannade man tills en av kassorna längs disken blev ledig. Ungefär som det ibland finns på banker och myndigheter av olika slag, eller passkontroller på flygplatser (se bild). Ett rätt bra system kan jag tycka, och framförallt tydligt. Väldigt tydligt!

Jag är så innerligt trött på att bli tillrättavisad av sura kassörskor, som hänvisar till system som inte 1) är logiska och 2) inte är utmärkta på något sätt, men som jag ändå på något outgrundligt sätt förväntas känna till. Om kunderna själva ställer sig i flera köer så är det helt enkelt för att det är det mest naturliga. Varför ska butikspersonalen envisas med att ha en lååååång kö? Och hur ska jag veta var den kön börjar? Om detta är en besatthet från deras sida, se då till att märka upp kösystemet på ett tydligt sätt!

Stor känga till de ansvariga på Cubus och H&M som inte har löst detta busenkla problem ännu. Bygg fållor eller släpp kunderna fria!

Och en känga till förresten, när vi ändå är i farten, för att ni inte har fattat att ni med ett par välplacerade pallar/stolar/soffor hade sluppit rastlösa äkta män som inget annat vill än komma ut ur butiken, vilket hade ökat er försäljning avsevärt till en kostnad av en pall. Att vi kunder ska behöva tala om sånt för er…!

PS. Varför finns inte Cubus på Twitter?? DS

H&M och Cubus har inte fattat galoppen
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, ilandsproblem, Mode and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Ett svar till H&M och Cubus har inte fattat galoppen

  1. H skriver:

    Jag har jobbat på Cubus i fem år och har aldrig hört talas om detta kö-system.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>