Märsta ligger i Göteborg

”06.21 Göteborg. Strax före klockan sex bröt polisen den blockad där demonstranter protesterat utanför Migrationsverkets förvar i Märsta mot utvisning av irakier”

Ska det här inlägget handla om irakier som utvisas? Nej, inte alls utan snarare om det allra första som stod i citatet. Det är nämligen hämtat från Aftonbladets iPhone-app från tidigare i morse. Där har man för vana att ange tid och ort för nyheten och det är här jag måste be er kära läsare att hjälpa mig förstå hur saker och ting funkar.

Så vitt jag vet ligger Märsta i närheten av Stockholm. Borde inte i så fall orten som anges efter klockslaget vara Stockholm? Och det här är inte unikt för just den här nyheten utan händer hela tiden. Man kan aldrig lita på orten när man läser deras nyheter.

Andra exempel kan vara att det står Malmö som ort och sedan handlar nyheten om en person som blivit hajbiten i Kina. Det rimmar liksom inte, eller hur?

Jag har funderat på att det har att göra med var personen som skrev nyheten befinner sig, men det är i så fall det fånigaste jag har hört. Det är väl helt ointressant att veta det. Det man däremot vill veta är ju var (ungefär) nyheten ägde rum.

Om en person till exempel blivit hajbiten i kina borde det ju stå t.ex. ”12.30 Kina: Man svårt biten av haj…” Då vet man ju direkt var det är. Och det här är något som tidningarna (framförallt Aftonbladet och Expressen faktiskt) är dåliga på – att ange VAR saker har skett. Inte bara på det sätt som jag visade ovan där tidstämpeln innehåller fel ort utan även genrellt, men jag gissar att det i det fallet handlar om att dra läsare in i sajten. ”Man halshöggs på öppen gata efter att ha sprängt tio bilar” står det exempelvis i ingressen på förstasidan på sajten. När man sedan klickar in så visar det sig att det var i ett land med outtalbart namn på andra sidan jordklotet. Fortfarande hemskt, men inte riktigt lika intressant..!

Men tillbaka till den första frågan. Varför står det ibland Göteborg när nyheten uppenbarligen utspelar sig i närheten av Stockholm? Varför står det Malmö när nyheten ägt rum i England? Jag vore mycket tacksam för en konkret förklaring på detta.

PS: Nyheten om de utvisade irakierna som jag hänvisade till inledningsvis blev tydligen ointressant lika fort som de lämnade landet. Nu ligger nyheten, som jag länkade till ovan, nästan längst ner på Aftonbladets förstasida. Betydligt högre upp ligger en artikel med rubriken ”Han ska leda en ny singelsåpa”. Så intressant var irakiernas öde! DS

Märsta ligger i Göteborg
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Media and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>