Mot 100% förnyelsebar energi

Jytte Guteland riktar hård kritik mot sitt eget parti för att de inte är kraftfulla tillräckligt vad gäller kärnkraftsfrågan. Guteland menar att Sveriges måste ha en energipolitik som tar riktning bort från kärnkraften.

Jag kan inte annat än hålla med – i sak. Men jag jag snubblar över tanken att det ska ske innan nästan val såsom (Mp) har lagt fram förslag på. Det är ju knappast en ”hållbar” lösning. Vad är alternativet idag? Ska vi importera kolkraft från Polen eller vad är lösningen på så kort sikt?

En mer rimlig avvecklingstakt borde kanske vara att vi inom 25-30 år har övergått till 100% förnyelsebara energikällor i form av vind, sol och vågor. Innan dess har jag svårt att se att det är möjligt – även om vi svenskar skärper vår förbrukning radikalt, vilket i sig kommer att bli väldigt svårt.

Jag tror att de allra flesta av oss helst hade velat leva i en värld där vår energianvändning inte gav upphov till miljöförstörning. Så importerad kolkraft från Polen är ju rätt uppenbart ett dåligt alternativ i sammanhanget.

Och vad de flesta inte tänker på rörande haveriet i Fukushima är att det faktiskt visade på hur säkert kärnkraften egentligen är. Anläggningen fick stå emot först ett enormt jordskalv och sedan en tsunami, och det gick inte värre än det gjorde. Helt ortroligt egentligen. Om man betänker hur liten risken är för att något liknande ska hända i Sverige (jordbävning och tsunami), känns kärnkraften än så länge som det bästa alternativet vi har just nu, så länge vi inte ska kasta oss själva tillbaka till medeltiden.

Men jag röstar absolut för fortsatt utveckling inom den förnyelsebara energisektorn. Ju fortare den går detso bättre levnadsvilkor får vi alla. Jag hade gärna själv tillhört en sådan där  ”klimatfamilj”, men än så länge är det lite för obekvämt. Jag erkänner! Men en elbil – som i alla fall är bättre än en bensindriven dito – hade jag gärna kört runt i. Och lite obekvämligheter får man nog börja vänja sig vid.

Slutsats: Jag tycker att Guteland är fel på det om hon likt (Mp) vill avveckla svensk kärnkraft innan nästa val. Det är inte realistiskt, varken för svensken eller svenska företag. Men en övergång på sikt med tydliga subventioner för miljöriktiga alternativ är en bra väg att gå, så på den punkten stödjer jag hennes ambitioner.

Mer om 100% förnyelsebar energi inom kort. Jag är nämligen involverad i ett väldigt spännande projekt inom just detta område, som snart ska sjösättas!

Mot 100% förnyelsebar energi
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Miljö, Politik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 svar till Mot 100% förnyelsebar energi

 1. Gunnar Lind skriver:

  Vill bara uppmärksamma dig på att MP inte tror att kärnkraften kan avvecklas innan nästa val som du skriver. Partiet vill att den avvecklas när det finns utrymme, dvs när förnybara energikällor och effektivisering gör att kärnkraften inte längre behövs. Det är väl ungefär samma hållning som du har? Mot bakgrund av att Energimyndigheten säger att det kommer att finnas ett överskott av el som ungefär motsvarar två reaktorer innan nästa val bör två reaktorer stängas av. Resterande reaktorer ska stängas i den takt det är möjligt.
  Gunnar Lind
  Politisk sekreterare (MP)

  • Anders skriver:

   Tack för detta påpekande, det var jag som var lite för snabb och misstolkade artikeln, men det du skriver låter ju mer rimligt.

   Och ja, detta är definitivt lite mer i min egen linje.

   :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>