Svaret är väl rätt enkelt?

Nordisk film skakade av bioflopparna – ska utreda ”Nobels testamente” och ”Seanafrika”.

Jag kan inte riktigt förstå var den stora frågan ligger. Varför skulle det vara konstigt att Sean Bananfilmen floppar? Det är ju som att sätta upp ”Teletubbies the movie” och sen bli chockad över att publiken sviker.

Svenska publiken vill givetvis ha välproducerade bra filmer. Oavsett om det gäller action, drama eller humor så ska det vara värt de där 120 kronorna som det kostar för en biljett. Annars kan man lika gärna strötitta på Viaplay när filmen väl kommer dit.

Jag har en god vän som är regissör som berättade för mig hur Svenska Filminstitutet resonerar när de ger bidrag till svensk film och jag tycker det är skrämmande. Minsta antydan till att vara komersiell och ge publiken vad de vill ha, slutar tydligen med ett avslag. För att få bidrag – vilket ofta är ett krav för att kunna ro hem projekt av den här typen – måste man vara svår, annorlunda, djup etc.

Det är inte det som den svenska publiken vill ha. Det är skitdyrt att gå på bio idag och då gäller det att filmen man ser är riktigt bra. Vem vid sina sinnens fulla bruk lägger 120 kronor på att titta på Sean Banan i en dryg timma? Eller en filmatisering av Nobels Testamente? Det är sånt som kan gå som miniserie på SVT. Precis som Beck har gjort.

Titta på vad som säljer och det framgår rätt tydligt vad som gäller, svårare än så är det inte! Här krävs inga utredningar och det är definitivt inte raketforskning vi pratar om.

Därmed inte sagt att smala filmer inte har ett existensberättigande för det har de givetvis, men de kan inte räkna med att bli kassakor, vilket oftast inte är fallet heller.

Svaret är väl rätt enkelt?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, ilandsproblem, Kultur, Twitter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>