Tatuerad på socialens bekostnad?

Bevittnade i morse en intressant scen på Coop. Ett udda par som bäst kan beskrivas som svensk white trash (inte för att stämpla dem utan mest för att ni ska kunna visualisera figurerna i era tankar) stod före mig i kassan och betalade sina varor med rekvisitioner från socialen.

Jag vill i förväg säga att detta inlägg måste betraktas som en ren iakttagelse och en reflektion på densamme och jag vill noga påpeka att jag inte dömer någon. Jag bara undrar…!?

Två saker slog mig nämligen som intressant när jag såg scenen utspela sig:

 • Det ena var att nästan allt de handlade var olika former av skräpmat, inkl 10st 2-liters flaskor med Coca Cola och en pall med grillchips. De såg inte ut av vara typerna som hade mindre barn så jag tror att man kan utesluta ett förestående barnkalas.
 • Det andra som slog mig var att mannen i fråga hade en ruggigt stor tatuering på sin ruggigt stora underarm, och den såg ruggigt nygjord ut, baserat på svullnaden och rödheten i området.

På väg ifrån Coop undrar jag lite hur utdelningen av socialbidrag fungerar egentligen. Vore det inte bra om det fanns lite riktlinjer på vad man kunde köpa för de där rekvisitionerna, om inte annat så för hälsans skull? Visst kan man argumentera att socialen inte ska lägga sig i vad person X ska livnära sig på, men det hade ju varit bra ur ett samhällsekonomiskt perspektiv om man kunde styra in folk på lite sundare matvanor. Är det inte det som folkhälsoinstitutet arbetar så hårt för?

Jag undrar även hur mycket en sådan där tatuering som mannen hade kostar att få gjort? Har fått för mig att det är rätt dyrt, men jag är ingen expert inom området och har själv aldrig ”gaddat” mig. Jag undrar hur många kassar med bra mat han hade fått för samma pengar. Och vad säger socialen om sånt här? Följer man upp socialbidragens utnyttjande hos ”klienterna”? Någon som vet?

Jag hoppas att det något udda paret får en fantastisk fin dag och jag kan inget annat än säga att det var en ruggigt snygg tatuering mannen hade. Resten är bara funderingar hos en ständigt frågvis själ.

Tatuerad på socialens bekostnad?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Hälsa, Samhälle, Twitter and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 svar till Tatuerad på socialens bekostnad?

 1. Jo, faktiskt! Väldigt intressant och insiktsfullt. Jag håller med om att det är dålig användning men det finns som inget bra sätt att kontrollera på. Det skulle nog behövas men hur gör man det och låter människor ha personlig frihet?

 2. Thecadeaus skriver:

  Här i USA när man får food vouchers kan man bara köpa X varor och X märken ibland. Jag står ofta efter ‘vouchers’ i kön på en mataffär. De kan köpa X varor och får sedan betala andra saker (läs: onyttiga saker) själv. Det tycker jag är bra. 

  • Anders Nyman skriver:

   Tycker det låter som en väldigt bra lösning. Framförallt har man ju en möjlighet att styra vart skattepengarna går. För jag kan tycka att det är principiellt fel att skattepengar används till att köpa läsk och chips av folk som påstår att de inte har pengar till mat…!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>