Vi har väl yttrandefrihet i det här landet?

I dessa tider av nya medier, sociala nätverk, bloggar, podcasts och annat egenproducerat material refereras det mycket till ”yttrandefriheten” och möjligheten att gömma sig bakom den.

Det verkar dock vara en utbredd missupfattning att yttrandefriheten ger var och en av oss rätten att säga och skriva precis vad vi vill i alla lägen utan att någon får säga ifrån. Skulle någon ifrågasätta dina alster kan du bara hävda att ”du har rätt till det” enligt yttrandefriheten.

Det är fel!

Yttrandefrigheten handlar inte om att man får skriva vad man vill på sin blogg eller uttrycka sig hur korkat som helst i ett forum utan att någon annan har rätten att bli arg eller kränkt. Yttrandefriheten är instiftad som ett skydd för individen, för medborgaren i samhället, och ger denne rätt att få uttrycka sina åsikter utan risken att bli åtalad och frihetsberövad på grund av åsikterna skiljer sig från maktens. Yttrandefriheten reglerar alltså relationen mellan staten och individen – inte mellan två individer vilket många tror.

Du har i Sverige rätt att uttala dig kritiskt om vår regering utan att riskera åtal. Du får demonstrera och uttrycka dina åsikter genom insändare. Du får öppet kritisera ledande befattningshavare inom regeringen, utan att polisen kommer och hämtar in dig på förhör. Det är yttrandefrihet.

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem” / Voltaire

Att du ska få säga ”negerboll” istället för ”chokladboll” är inget som regleras i vår yttrandefrihet över huvud taget. Det är nämnligen en relation mellan dig och en eller flera andra individer. Det är något du får bära ansvar för helt själv utan att lagen går emellan.

Det vore därför bra om fler nymediala svenskar hade bättre koll på vad yttrandefriheten egentligen innebar så att de slutade att felaktigt använda sig av den som ett universalförsvar mot allt dumt de häver ur sig.

Läs gärna mer om vad yttrandefriheten är och hur den är en av hörnstenarna i vårt demokratiska samhälle: http://sv.wikipedia.org/wiki/Yttrandefrihet

Vi har väl yttrandefrihet i det här landet?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, IT&Internet, Kultur, Politik, Samhälle, Twitter and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>