Man backar in på en parkeringsplats

Jag får ofta frågan varför jag alltid backar in på parkeringsplatser. Det spelar ingen roll var det är, eller när det är, eller vad de tär för temperatur. Jag gör det alltid.

Här är de tre stora skälen till varför:

1. Miljöaspekten

När en bil är kall är den en större miljöbov än när den är varm. Det kan vi nog alla vara överens om. Kan man minimera småkörandet – och med detta menar jag köra-fram-backa-svänga-köra-fram-svänga-backa etc – när bilen är kall minskar man dess utsläpp högst markant. Det är alltså bättre att småköra när bilen är varm. Således är det bättre att fickparkera och fippla INNAN man parkerar, så att när man sedan ska iväg igen bara kan köra rakt ut och iväg.

2. Avståndsaspekten

Flera bilar som står parkerade åt samma har får samma avstånd mellan förarsätena. Ungefär och optimalt. Detta är speciellt intressant på en trång parkeringsplats. Om man backar in mellan två bilar som står parkerade på normalt sätt kan man ställa sig lite näramre den ena vilket gör att du får större plats att gå i och ur din bil. Men passagerarna då, tänker kanske du? Jo, de måste ju inte kliva i och ur bilarna när dessa står på plats i parkeringsfickan. Jag kan ju släppa av min passagerare INNAN jag backar på plats och bilen bredvid mig ta upp sin eventuella passagerare EFTER han kört ut. Ungefär så här alltså (min bil är den blå Porschen alltså):

parkering

Genom detta kan en hel del parkeringsskador undvikas eftersom utrymmet mellan bilarna blir större på förarsidan.

3. Säkerhetsaspekten

Det är säkrare att köra framåt från en parkeringsruta, jämfört med att backa. Det underlättar alltså säkerheten eftersom det kan vara rätt knivigt att backa ut och ha koll på sin omgivning, speciellt om det är trånga platser med mycket folk som går omkring, som t ex vid en affär. Står man med nosan framåt/utåt så har man bra uppsikt över omgivningen.

4. Tidsaspekten

När allt kommer omkring så går det fortare att köra rakt ut från en parkeringsplats. Visst, det handlar om några få sekunder, men som de brukar säga; många bäckar små…

 

Man backar in på en parkeringsplats
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Trafik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>