Sex saker som irriterar mig på Facebook

Vi irriterar oss på olika saker

Efter att ha ransakat mig själv och funderat över vad det är som får mig att göra face-palms då jag besöker sociala medier, har jag nu sammanställt en lista över sex saker/företeelser/beteenden som jag irriterar mig på hos andra när jag använder Facebook.

Detta inlägg sorteras in under ”Poster fyllda av ödmjukhet inför andra”.  :-)

Om du känner igen dig i någon av de här punkterna så finns det en risk att jag retat mig på dig ibland. Det innebär inte att jag tycker illa om dig eller att jag sitter och ondgör mig över dig hela dagarna. Men troligtvis har jag någon gång suckat över något du lagt ut, för att sedan gå vidare. För det är ju inte svårare än så, man väljer ju det man vill läsa. Precis som du väljer om du ska läsa det här eller inte.

De sex irritationsmomenten:

1) När personer inte ens försöker respektera språket
…och kontrolläsa sina inlägg innan de läggs ut, och därför pga rent slarv har ett skrivspråk som är sämre än en tioårings. Du kanske tycker det är löjligt att jag ids lägga energi på hur du skriver, men chansen är stor att jag inte är den enda i din omgivning som känner på detta vis. Fundera gärna på det lite.

2) Personer som blir kränkta av vanliga frågor i öppna forum.
Om jag ställer en fråga så är det antagligen för att jag undrar något. För att jag vill utvecklas, få mer kunskap, förstå något på ett sätt jag inte redan gör. Det kan aldrig bli ett personligt påhopp, och även om det jag frågar om är något du brukar göra, säga, skriva, så ta då istället chansen att upplysa mig! Och om jag inte lyckats väga mina ord på en guldvåg, försök att se vad det är jag faktiskt frågar, hellre än att anta att det är en förolämpning!

3) Personer som älskar gilla-och-dela-tävlingar och spammar sina vänners flöden friskt.
Du kommer inte att vinna, om det ens finns en vinst. Det är mer ofta än inte en fråga om bedrägerier, och dessutom smutsar du ner mitt flöde med reklam jag definitivt inte bett om, i din jakt på hägringar.

4) Personer som har sina barn eller barnbarn som profilbild.
Du är väl du?! Det finns så många fina sätt att visa upp sina barn och barnbarn på nätet, om man nu vill det, men att ha det som profilbild tycker jag är mindre lyckat. Vad handlar det om? Du vill inte exponera dig själv, men har inga invändningar mot att dina barn exponeras…? Detsamma med partnerbilderna, är det du eller ni? Som besökare vill jag ju bli mött av DIG. Hur ser du ut? Vem är DU?

5) Personer som delar profil med sin partner.
Kom igen nu, ni är väl inte sammanväxta vid höfterna?! Även om man inte är så aktiv på facebook så är grundtanken att varje konto ska vara personligt. Tänk själv att i varje given konversation alltid veta att man pratar med två personer…! Oavsett om man har hemligheter eller inte kan det vara rätt påfrestande attt inte kunna vara direkt eller privat. Hur kommunicerar någon t ex vad de ska ge din partner i julklapp…? Man tvingar besökaren att krångla till det, helt i onödan. Facebookkonton är ju inte direkt dyra att skaffa…!

6) Personer vars inlägg till övervägande del består av memes med ”kloka” livsord i olika former.
De där kloka orden kommer inte att förändra världen. Vissa är bra men de allra flesta är helt meningslösa och banala. ”Kärlek är den enda sanna vägen”, ”Solen är gul”… Om du skriver egna, visst, men att köra copy-paste på tjugo bilder om dagen … Zzzzz.

Jag tror att många av er  inte bara känner igen personligheterna utan även delar min irritation över dem.
Men får man inte vara som man vill på Facebook, då? Jo, det är klart att man får.
Ska jag bestämma vad andra ska få göra och inte? Definitivt inte.
Är det min sak att avgöra vad som är rätt och fel? Ja och nej. Jag bestämmer ju vad som är rätt och fel för mig, baserat på min erfarenhet och min syn på strukturen i de sociala medierna. Men det är inte jag som skriver den universala lagboken i den mån den ens existerar.

Du delar kanske inte min uppfattning, men du har säkert en uppsättning egna regler för hur du tycker man ska bedriva kommunikation på webben. De flesta av oss har ju det. Eller så är du en helt perfekt människa som älskar allt vad alla gör och aldrig är kritisk till något, eftersom det vore politiskt inkorrekt. Grattis i så fall.

Om ett litet tag kommer en ny lista att läggas ut som behandlar de sex saker jag älskar att folk gör på Facebook. Håll ögonen öppna!!

Sex saker som irriterar mig på Facebook
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)
This entry was posted in Facebook, IT&Internet, Media, Relationer, Twitter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>