Kvinnors frivilliga objektifiering

Har tillbringat det senaste dygnet med att debattera moral, etik och värderingar med ett par människor som enligt mitt sätt att se på deras verksamhet inte riktigt har rent mjöl i etikpåsen. Nu är det så att jag inte stör mig på det de gör, utan bara på att de inte låtsas som att de har skeva värderingar i vissa frågor.

Den senaste debatten har gällt objektfiering av kvinnor. Det är ett väldigt svårt begrepp att konkretisera men min teori är ungefär denna:

• När en man kollar på en tjej och bara ser henne som ett paket med sex, då objektifierar han henne. Förenklat!

• När en kvinna klär av sig (helt eller delvis) och lägger ut bilder på sig själv i väldigt utmanande ställningar i syfte att väcka (ofta) mannens sexuella intresse, så objektifierar hon sig själv.

Tydligen håller inte vissa bloggare med mig om detta utan tycker att det oavsett vad tjejen gör alltid är jag som betraktare som objektifierar en tjej.

Men då måste jag undra hur man ska tolka syftet med vad de här tjejerna gör. Om de säljer sin kropp (och då menar jag inte genom prostitution) och tjänar pengar på att visa upp sig, är då inte syftet just att bli ett objekt för mäns beundran (på olika plan)? Det är ju knappast så att de speglar en verklighet utan snarare en fantasi som de flesta inte har tillgång till. De gör sig själva till en produkt som kan säljas, och är det då inte ett objekt vi pratar om? Man ser ju knappast deras fantastiska personlighet och det är ju inte heller detta de säljer.

När jag ser de här bloggerskornas sajter lägger jag ingen värdering i vad de gör. Jag är ingen motståndare till frivillig pornografi (om det uttrycket nu finns) men jag förstår inte varför det skulle vara fel av mig att säga att de därigenom objektifierar sig själva.

En twitterkontakt skrev något i stil med att när [bloggportalen i fråga] pratar om värderingar är det som när McDonlads pratar om näringsinnehåll. Jag tycker den liknelsen är så träffande. Kör gärna er sajt precis som ni vill, men försök inte låtsas som att det regnar så fort man ifrågasätter det ni kallar ”era värderingar”. För man kan inte ha speciellt höga värderingar rörande bl a kvinnoideal och jämlikhet om man låter dessa tjejer publicera sina bloggar på det sätt de gör.

Återigen menar jag inte att de gör fel i att publicera de här bloggarna, utan bara att de framstår som motsägelsefulla när de kommenterar synpunkter rörande deras ”värderingar” på bl a följande sätt:

”…vad har bloggare med minimal klädsel med moral och etik att göra?”

”Jag anser att man som tjej får klä sig precis som man vill utan att få stämpeln ‘objekt’ per automatik”

Ok. Bloggare som visar upp sina nakna kroppar på sin blogg är väl faktiskt rätt moraliskt tveksamt kan jag tycka, och dessutom utgör de ju inte direkt några bra förebilder för våra yngre tjejer, med sina silikontuttar och uppförstorade läppar och annat. De personifierar ju ytligheten och att fläka ut sig såsom en del av de här tjejerna gör, tycker jag i allra högsta grad är en fråga om moral. Vad man sen lägger ribban för vad som är moraliskt acceptabelt är enligt mig en helt annan fråga.

Och jag anser, som jag tidigare har skrivit att man behandlas som man presenterar sig själv. Om man på sin blogg presenterar sig som en halvnaken bimbo med putläppar etc så objektifierar man sig själv. Man visar upp att ”den här kroppen är till salu” och att det här inte handlar om personligheten bakom. Då hade man presenterat sig på ett annat sätt. Det där har jag redan varit inne på så det behövs knappast någora fler utlägg i den frågan.

Jag blir så trött på att man ska få göra precis vad fan man vill utan att någon ska få reagera. Om jag kommer till jobbet (kontor) klädd i tarzankläder så kommer jag att få en reaktion. Det där med att man ska få klä sig som man vill är en utopi som kanske funkar i Sims, men inte i verkligheten. Sättet man presenterar sig på ger direkt bäring på hur man mottages. Så enkelt är det. Våra kläder (eller i det här fallet avsaknaden av dem) säger mer om oss än vi kanske tror eller vill acceptera.

Det hade varit intressant att höra vad ni läsare tycker i frågan. Är jag helt fel ute? Kan man förvänta sig att folk bemöter en olikt mot vad man presenterar? Är det möjligt att objektifiera sig själv såsom jag antyder, eller…?

Kvinnors frivilliga objektifiering
1 vote, 1.00 avg. rating (48% score)
This entry was posted in Facebook, IT&Internet, Mode, Samhälle, Sex and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Ett svar till Kvinnors frivilliga objektifiering

  1. Caroline Henriksson skriver:

    Du slår huvudet på spiken, och detta är viktigt! Jag skulle ge dig fem stjärnor, men datorn valde enbart en. =(

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>