Bilder från Helsingborgs Dagblad under CC-licens

Helsingborgs Dagblad erbjuder allmänheten att köpa bilder som varit publicerade i tidningen eller på webben i pappersformat för 90 kr / A4.

Det är trevligt att kunna ta del av bilder som varit med i tidningen, speciellt om man själv varit med, men är det bara jag som tycker att det vore ännu bättre om Helsingborgs Dagblad även erbjöd redan publicerade bilder (eller kanske ett urval därav) under någon form av Creative Commons licens i digital form?

Idag lever vi i en digital värld, där de mesta vi gör på ett eller annat sätt passerar någon form av dator/mobil innan det når sitt slutmål. Därför tycker jag att det känns väldigt förlegat att HD endast erbjuder bilder de tagit som papperskopior, för 90 kr/st.

Det är för det första ett väldigt högt pris tycker jag, i alla fall om man ska se HD:s erbjudande som någon form av samhällsfunktion och HD vill ju gärna profilera sig som Helsingborgarnas tidning varför en sådant epitet inte alls är långsökt. En papperskopia i A4-format kostar vid en jämförelse med en rad fotolabb ca 30 kr att ta fram. I detta pris ingår ju dessutom en vinstmarginal. Med andra ord vill HD tjäna 60 kr + för att tillhandahålla en papperskopia på din valda bild. Jag har svårt att se att de har hanteringskostnader som motiverar ett så högt pris.

För det andra, vilket jag redan har berört, så tror jag att de allra flesta skulle vilja ta del av bilderna digitalt. Vi lever ju ändå i en digital värld. Man vill kanske ha bilden som bakgrund på sin dator/mobil eller kunna använda den på sin privata blogg. Men HD markerar väldigt tydligt att man inte kan beställa bilder i digitalt format över huvud taget. HD vill alltså inte (kanske på grund av fackliga avtal med SJF) erbjuda bilder från tidningen på ett modernt, naturligt och digitalt sätt eftersom detta skulle hota ”upphovsrätten”, dvs det som ger de möjligheten att kunna sälja förlegade papperskopior till dig för 90 kr / st.

I egenskap av Helsingborgs monopolmedia tycker jag att Helsingborgs Dagblad borde se över sitt regelverk och i en snar framtid erbjuda åtminstone ett urval av sitt bildbibliotek under CC licens (by-nc-nd – Erkännande, Icke kommersiell, Inga bearbetningar) för privat användande och därigenom bli en enorm tillgång för Helsingborgs invånare.

Bilder från Helsingborgs Dagblad under CC-licens
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Helsingborg, Media, Twitter and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>