En enda stor soppa

Skolornas program mot mobbning sågas – rapport | svt.se.

Att bli mobbad är ett helvete som ingen utomstående ens kan försöka förstå. Jag har själv blivit det i min tidiga ungdom, så jag vet vad det handlar om. I mitt fall försvann problemen med åren och i takt med att ”mobbarna” växte till sig och blev lite mognare. Men för många går det inte lika smidigt.

Här i helsingborg har man anammat det s.k. Olweusprogrammet, som genom olika metoder skulle få slut på mobbandet. Allt detta berättades det om på ett föräldramöte precis när de skulle dra igång för några år sedan. Men exakt vad programmet innebar i praktiken, dvs hur man skulle gå tillväga, kunde ingen svara på då. Bara att det var fantastiskt och fick slut på mobbningen. Vi var många kritiska föräldrar.

Huruvida Olweusprogrammet har lyckats på lokal nivå i HBG vet jag inte, men efter SVT:s granskning kan jag ju gissa att det inte gått så bra som man trott, utan snarare lika bra som många av oss föräldrar trodde det skulle gå.

I mina barns skolor var det under en period så mycket snack om Olweus från lärarnas och ledningens håll att barnen till slut kräktes på det. Det räckte med att säga ordet ”Olweus” här hemma för att trigga ett bråk. Så oavsett hur bra programmet i sig var, så blev tjatet om det så intensivt att det slog bakut och fick motsatt effekt. Ungarna fick så negativa kopplingar till det och då har man inte direkt gjort det på rätt sätt.

Sedan kan man ju inte låta bli att fundera över hur mycket de här olika satsningarna har kostat i tid och skattepengar. Men det lär vi kanske aldrig få reda på.

En enda stor soppa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Helsingborg, Samhälle and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>