Intervju: Andreas Krohn, Twittoppen.

Idag lanserades Twittoppen.se, vad som av vissa har beskrivits som det mest spännande som hänt Internet-Sverige på länge, och jag passade därför på att ta reda på lite mer om sajten av grundaren själv, Andreas Krohn (@andreaskrohn).

Andreas Krohn

Vad fick dig att börja utveckla Twittoppen?
Det började med att jag ville hitta intressanta Helsingborgare på twitter, men jag var inte nöjd med det jag kunde hitta via Twitters sökning och jag hittade inget annat som var bättre. Som ett experiment kastade jag ihop lite kod för att hitta svenskar på Twitter (det var enklare än att koncentrera sig på Helsingborgare) och efter en natts körning så hade jag hittat en hel hög. Då började jag fundera vad jag kunde göra med den datan och resultatet blev twittoppen.se.

Vad ska man använda Twittoppen till?
Twittoppen är ett bra sätt att hitta nya intressanta människor att följa på Twitter. Inte för att Twitter är en popularitetstävling på något sätt, men det är också en kul grej att jämföra sig med andra i sin stad, eller i hela landet för den delen, hur många vänner man har etc. Dessutom är det intressant att se hur olika Twitter används. Annika Lantz har 15580 följare och följer själv 0 personer, medans jag själv har 686 följare och följer 489 personer – i det ena fallet är det ett ställe att pumpa ut nyheter i det andra fallet är det mer av en konversation.

Inflytandet baseras på ”trstrank”. Vad är det, hur tillförlitligt är det egentligen, och är det applicerbart även på svenska twittrare?
Inflytande är svårt att mäta och jag utger mig inte för att ha något perfekt mått. Det jag använder är ”trstrank” från företaget Infochimps. Det värdet bygger på hur många som följer dig och hur många de i sin tur följs av osv, som en stor pyramid. Inte perfekt, men det duger för att få en hint om hur inflytelserik en användare är på twitter. Med tanke på att det mest är kända media och internetprofiler på topp 10 listan så tycker jag värdet funkar rätt bra. Tyvärr är jag själv inte så inflytelserik som jag skulle vilja vara :)

På vilket sätt tror du Twittoppen kommer att förändra twittrandet för användarna, i övrigt i samhället?
Jag tror att Twittoppen.se kommer att vara ytterligare en sak som pushar Twitter in i folks medvetande. Twitters roll i vad som just nu händer i Egypten och den nyplublicerade rapporten twittercensus är två andra sådana faktorer. Kanske kan vi tillsammans få Twitter mer mainstream i Sverige.

Vad hoppas du få ut av Twittoppen själv?
Just nu är Twittoppen ett experiment i att använda APIer (dvs ett enkelt sätt i att hämta information från webbtjänster tex Twitter) för att bygga en webbsajt. Det mest värdefulla jag tror jag kan få från twittoppen kortsiktigt är kontakter och kunskap, och i båda fallen så har det redan gått mycket bra. Om twitter blir mer populärt i Sverige så har jag en hel del planer på hur jag kan göra sajten både bättre och mer inkomstbringande, men jag kommer inte att avslöja alla mina planer på världsherravälde just nu.

Söker du sponsorer?
Inte aktivt just nu. Någon dag efter lansering så är jag mest upptagen med att fixa buggar som folk hittar, men om någon är intresserad av att bli sponsor så finns jag på twitter.com/andreaskrohn.

Intervju: Andreas Krohn, Twittoppen.
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, IT&Internet, Teknik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 svar till Intervju: Andreas Krohn, Twittoppen.

  1. Pingback: Tweets that mention Intervju: Andreas Krohn, Twittoppen. | Uppsnappat -- Topsy.com

  2. Pingback: Webcoast – here I come! | Uppsnappat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>