Katolska kyrkans dolda agenda

I veckan presenterades nyheten som bekräftade min åsikt att katolska kyrkan (inte nödvändigtvis katoliker) inte har rent mjöl i sin påse. Vi har sedan tidigare hört rapporter om utnyttjade barn från olika katolska kyrkor runt om i världen och nu har turen kommit även till Sverige.

Fem barn offer för prästers sexbrott (hd.se) »

Tre präster begick barnsexbrott (SvD.se) »

Av någon anledning verkar den katolska kyrkan samla på sig pedofiler som ingen annan organisation. Vad beror det på? Är det den patriarkaliska strukturen och/eller ryggdunkande hierarkin som lägger grund till detta, eller finns det andra faktorer som påverkar? Är det kanske likadant i andra religiösa samfund, men att katolikerna har varit exeptionellt dåliga på att dölja det? Eller är det så att religion utgör den perfekta täckmanteln för den här typen av brottslingar??

I USA kom för några år sedan ett förslag på att brott mot barn, såsom bl.a. sexuella övergrepp, aldrig skulle få bli preskriberade, och att även tidigare brott skulle bli opreskriberade, vilket banade väg för en jakt på odömda sexbrottslingar. Lagen klubbades igenom i väldigt många delstater men i bl a New York blev det initialt stopp för lagändringen efter att högt uppsatta personer inom … gissa vad … den katolska kyrkan i staten emotsatt sig lagförslaget.

Men allvarligt…??? På vilka grunder kan man motsäga sig ett sådant förslag om det inte handlar om att man inte vill att myndigheterna ska börja rota i gamla nedlagda fall? Bara genom att gå emot förslaget erkänner sig ju kyrkan skyldig.

Jag har länge tyckt att katolska kyrkan som institution (observera att jag inte avser enskilda katoliker) haft en rad dolda agendor. I mina ögon verkar det som om den religiösa verksamheten endast är en front för en helt annan. En verksamhet med syfte att höja upp eliten inom kyrkan till en nivå som per definition inte får eller kan ifrågasättas, utredas eller dömas av andra än det egna ledet, vilket givetvis inte förekommer.

Historiskt är väl katolska kyrkan en av de absolut rikaste kyrkorna i världen (rätta mig gärna om jag har fel) och genom en skickligt utarbetad hierarki är det bara de invigda, i olika led, som kan ånjuta sig denna rikedom och skydd från lagen. Ett perverst system som i de allra flesta andra sammanhang hade blivit ogiltigförklarat av mynidgheter runt om i världen, men i skydd av religionen tillåts dessa strukturer bli en aktiv del av samhället.

Det är dags för den katolska kyrkan att lägga korten på borden, sluta skydda sina egna och en gång för alla bevisa för omvärlden att den inte bara är en klubb för inbördes beundran och skydd. Anmäl och avskeda de präster som förgriper sig på barn. Ta avstånd från missbruket. Gör man inte detta visar man ju bara att katolicismen tycker det är ok med maktmissbruk, pedofili och svågerpolitik.

Och vad är det egentligen för en kyrka?

Katolska kyrkans dolda agenda
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Brott och straff, Facebook, Politik, Religion and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>