Vart är svensk fotboll på väg?

Läste med förskräckelse på Aftonbladet om händelserna kring matchen MFF-Djurgården som på nytt fick avbrytas pga läktarproblem. Jag tycker att svensk fotboll är ute på väldigt hal is, och frågan är hur länge ”man” ska låta allt det här fortgå innan man antingen sätter stopp för tramset eller får inse att det är för sent.

Vi har under de senaste månaderna kunnat läsa om fler och fler incidenter i samband med framförallt allsvenska fotbollsmatcher. Det har varit allt från inspringande på plan och läktarvåld till knallskott och oroligheter inför och efter matcherna.

Är det fortfarande fotboll vi pratar om?

Folk får säga vad de vill om hur viktig fotbollen är för samhället, men det kan inte vara värt det här. Det kan inte vara meningen att en sport, en idrott, ska få ta så mycket av samhällets resurser i anspråk. Man kan givetvis argumentera att sport är lika ”viktigt” som t.ex. politik och jämföra det med de resurser som krävs vid exempelvis demonstrationer och liknande evenemang, men frågan är ju om det verkligen förhåller sig så? Är sport, och främst då fotboll, lika viktigt för vårt samhälle, som vår rättighet att uttrycka våra politiska åsikter?

Man kan även argumentera att hade inte fotbollen funnits som ventil för de störande element som ligger till grund för bl.a. den massiva polisbevakningen som krävs, så hade dessa element hittat andra ventiler på annat håll. Det här är kanske ett giltigt argument och den jag själv tycker känns mest acceptabel även om jag i så fall tycker att det vore på sin plats att låta elementen flytta vidare. Låt de hitta sina andra ventiler och så får vi fortsätta att hantera de där och då.

För inte kan vi bara luta oss tillbaka och acceptera att ett gäng bråkstakar inte bara förstör sporten i sig, utan även kostar samhället enorma resurser som borde kunna läggas på annat håll och tillföra något mer kreativt till vårt samhälle.

Jag följer intresserat debatten som forsätter i media. Jag kommer aldrig sälla mig till de som passivt säger att våld och skadegörelse är en del av sporten och att man måste acceptera det. Aldrig!

Ett mer positivt inlägg om fotboll kommer inom kort.

Vart är svensk fotboll på väg?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Brott och straff, Facebook, Politik, Samhälle, Twitter and tagged , , . Bookmark the permalink.

Ett svar till Vart är svensk fotboll på väg?

  1. Pingback: Underbar kväll på Olympia | Uppsnappat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>