Framtiden för författare stavas HOI

För ett drygt år sedan gav jag ut den första utgåvan av min bok Static, helt på egen hand. Så här i efterhand har jag väl insett att den kanske borde fått lite mer omtanke innan den släpptes, varför jag nu har tagit tag i detta och har för avsikt att släppa en andra utgåva efter sommaren här.

Men det som hänt sedan jag gav ut Static är att det har skett en revolution inom bokbranschen.

Traditionellt sett har författare i alla tider skickat in sina alster till förlag som har läst, bedömt och sedan antingen antagit eller refuserat ett manus. Baserat på den förväntade försäljningen har författaren därefter fått ett s k garantihonorar – ett förskott – som de uppskattat och under åren blivit bekväma med. För en större svensk författare har det rört sig om allt från 50-500 tusen kronor. Vissa topp-författare har säkert kunnat få ännu mer, men de allra flesta har fått betydligt mindre.

Baksidan av den har medaljen är att författaren, efter att förlaget tjänat in det utbetalade förskottet, bara fått ca 20-25 procent på varje såld bok därefter. Det har med andra ord på sikt varit en rätt dålig affär för de allra flesta författare som säljer lite fler ex än förväntat.

I höstas startades ett nytt förlag i Sverige som har en helt unik affärsmodell, som jag just nu känner mig väldigt spänd av. Förlaget heter HoI, eller House of Independents, och har dragits igång av Sölve Dahlgren (@solvedahlgren), Lars Rambe och Ann Ljungberg.

Affärsmodellen är omvänd mot traditionella förlag och erbjuder ett nätverk av kompetenser som man som författare kan utnyttja om man blir antagen. Den stora skillnaden är att HoI inte betalar ut något garantihonorar till författarna, utan faktiskt tvärtom. De kräver betalt istället. Och det är just detta som är så förbaskat bra!

Varför detta?, undrar du säkert. Jo, genom att författaren själv finansierar sin utgivning (enligt vissa fasta paket) får förlaget direkta intäkter, kan bekosta utgivningen och därefter lämna en helt annan royalty till författaren när dennes investering väl är intjänad. Vi pratar om så mycket som 80 procent tillbaka på varje såld bok.

Med andra ord står författaren för kostnaderna – det sticker HoI inte under stol med – vilket givetvis kräver att denna tror på sin egen bok. Att tro på sin bok är inte så svårt hos vissa kategorier av författare, t ex personer som skriver faktaböcker och har en utvecklad distributionskanal i form av seminarier och mässor, där de vet att de kommer att kunna sälja boken. Men även andra typer av författare borde ha lätt att se fördelarna med ett sådant system. De enda som kanske tvekar är debutanterna som känner en ovisshet med hur deras bok och skrivsätt ska mottagas, men även dessa kan dra fördel av HoI eftersom de kanske annars hade refuserats av större traditionella förlag som inte vågat satsa.

Och detta är just en av skillnaderna; att de traditionella förlagen ser en utgivning som en investering och är fega som få när det gäller att ta chanser och sticka ut hakan. Även om HoI också bedömer verk inför en utgivning, så är det efter betydligt lättare kriterier eftersom de inte behöver tänka på att skydda sin investering. Det handlar mer om att ge tips och råd till författaren för att denne ska lyckas.

Jag vill hålla mig ifrån sifferexercis för att inte snubbla, men författarna ges alltså en möjlighet att tjäna betydligt mer pengar på sikt, vilket blir uppenbart då hela 80% av intäkterna går rakt ner i författarens ficka. Och detta till en kostnad som inte överstiger vad en normal golfare lägger på sin hobby under ett år – bara för att ta ett exempel.

Jag tänker inte tveka när min nästa bok ska ges ut (och då syftar jag på den jag just nu håller på att skriva) utan kommer att köra den genom HoI eftersom jag tycker att deras koncept är outstanding. Och jag är övertygad om att jag inte kommer vara den enda som tänker på samma sätt. Konceptet är en sådan där ”no-brainer” som de flesta borde kunna se fördelarna med om man bara räknar lite på det.

Läs gärna mer om konceptet på hoi.se/om/

Framtiden för författare stavas HOI
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Kultur and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 svar till Framtiden för författare stavas HOI

  1. Till att börja med vill jag säga att din bok Static var både fantastiskt bra, spännande och faktiskt lättläst för att vara på engelska, även om man inte är van att läsa engelska böcker!!! Kan varmt rekommenderas!! (Och då har jag ändå läst första versionen!)

    Tycker också att det koncept du berättar om verkar toppen. Jag har ju gett ut min bok på eget förlag, och det funkar bra, men det tar mycket tid att göra reklam, handla bokpåsar, skriva fakturor, skicka böcker, göra bokföring och jaga tröga betalare också. Det är detta som man kan ha nytta av ett utomstående förlag.
    Man tjänar inga stora pengar på att skriva böcker, men det är ändå något speciellt att hålla en egenförfattad bok i handen, det är också värt en del…

    Jag har ännu inte bestämt mig för kommande bok, det kanske är ett bra förslag att ta hjälp av ditt tips här?:)
    Kam
    Anette

    • Anders skriver:

      Det ska du definitivt göra Anette. Det är duktiga killar och tjejer som driver företaget, som själva är författare, och det är även duktiga ”experter” som hjälper dig på vägen. :-)

      • Sölve Dahlgren skriver:

        Idén till förlaget är sprungen ur skrivandet av boken ”Lyckas med bokutgivning”, riktad just till egenutgivare. Utifrån våra egna erfarenheter så kände vi just som du skriver Anette att det efter ett tag inte är lika kul att packa böcker, springa till posten var och varannan dag, skicka en massa småfakturor och sedan följa upp om de är betalda. Dessutom behöver man handla upp rätt mycket olika tjänster inför en utgivning; redigering, layout, tryck, logistik mm. Målet med Hoi är att behålla fördelarna med egenutgivning men eliminera nackdelarna. :-)

        Så när du har ett färdigt manus till din nya bok är du välkommen att höra av dig!

  2. Pingback: Nya tider, nya förlag – solvedahlgren.se

  3. Bo Wiberg skriver:

    Ann Ljungberg tipsade mig om Hoi och eftersom jag har ett stort förtroende för henne satsar jag nu på HOI. Med två böcker, faktiskt. En återutgivning av Rivieraruffel som tidigare publicerats av ALF Bokförlag (Ann Ljunggren) samt en första utgivning av En Alltför Slutgiltig Lösning. Den senare borde komma ut i tid till Bokmässan. Vi får väl se hur det går. Håll tummarna både för HOI och mig. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>