Herr Röd är ute och cyklar i Metro

Läste en insändare i Metro (Skåne) idag från en man som kallade sig ”Herr Röd” som ondgjorde sig över att vi i och med den borgliga regeringen numera har uteliggare och hemlösa i Sverige, och att deras politik varit en direkt orsak till detta.

Herr Röd (som tydligen inte vågade stå för sin åsikt med tanke på pseudonymen) menade vidare att lösningen på detta stora samhällsproblem (?!) var att omgående införa 6 timmars arbetsdag och tillsätta ett statligt utskott för att jämna ut lönerna i samhället.

Jag vill inte ge mig in i en politisk debatt egentligen – jag trivs inte med att prata politik eftersom min kunskap inte är så stor i dessa frågor – men jag kände mig ändå tvungen att bemöta Herr Röds insändare på något sätt och väljer att försöka göra det ur en lite ödmjuk, allmängiltig och positiv infallsvinkel. Låt oss kalla det ett ickepolitiskt perspektiv.

Först och främst kan vi konstatera att Alliansen har haft regeringsställning i Sverige sedan 2006. Det har dock funnits hemlösa i Sverige långt innan dess. Jag tror med andra ord inte riktigt att vi kan skylla all hemlöshet (eller liknande tråkiga situationer) helt och hållet på Allianspolitiken. Det är både naivt och trångsynt att hävda detta.

Men onekligen ser vi idag en ökning av hemlösa i vårt samhälle, men det går mer hand i hand med vår västvärldsmentalitet vad gäller konsumtion och status än med den politik som bedrivs för stunden. Utveckligen verkar ju vara liknande i hela Europa, oavsett politiskt styre. Denna utveckling är mycket tragisk men svår att eliminera tror jag. Jag personligen drar mitt strå till stacken genom att stödja lokala initiativ som arbetar för att ge hemlösa ett drägligt liv och kanske hitta en väg tillbaka. Detta är något alla kan göra, även Herr Röd, och kan han inte bidra ekonomiskt kan han istället hjälpa till fysiskt på olika sätt. Det är ett mycket belönande arbete, tro mig.

Sedan är det väl också på sin plats att bemöta Herr Röds lösning på problemet. Jag vet inte vad vi skulle vinna på 6 timmars arbetsdag riktigt. Samma lönekostnad för mindre produktion…? Eller ska alla vara beredda på att missa 16 timmars lön per vecka för att skapa fler arbetstillfällen? Är svenska folket så solidariska verkligen? Eller ska företagen förväntas få mycket högre lönekostnader framöver? Och hur påverkar det företagsklimatet i stort? Jag får inte det att gå ihop.

Att man sedan ska se över löneklyftorna är väl kanske det enda vettiga Herr Röd får ur sig i sin insändare, för nog hade det varit skäligt att på något sätt införa ett tak för vad personer får tjäna. I teorin iaf. I praktiken tror jag knappast det är möjligt med tanke både på hur vårt samhälle är uppbyggt och på de internationella system som reglerar mycket av de avtalen.

Men visst är det osmakligt att positioner inom vissa storföretag tjänar lika mycket i månaden som en hel avdelning med sjuksköterskor gör på samma tid. Det sticker i ögonen på mig med, men jag är ändå för principen att vissa jobb betalar mer än andra. Jag tycker inte det är konstigt. Tvärtom tycker jag att det är en morot, något att sträva efter i sitt arbetsliv. Utan strävan blir vi bara en grå trist massa.

Men om man är inne på den linjen kan man ju även nämna att det t.ex. är sällan Herr Röd eller hans kamrater ställer sig och klagar över hur mycket en snickare eller målare tjänar, dvs traditionella arbetare. Och de tjänar ofta betydligt mer än mig som egenföretagare, och jobbar inte alltför sällan mindre. Men där sägs inte ett ord. Varför? (Jag har f.ö. inget emot att de tjänar mer än mig, jag tycker bara det är ett intressant exempel.)

Jag tycker däremot att det finns en enkel logik i att om fler företag startas (och har en möjlighet att startas), så kan fler personer få jobb, och fler personer kan då bidra till samhället och betala skatt. Sverige tjänar ju inte ett skit på att ha mig hemma, levandes på bidrag i olika former. Har jag ett jobb däremot, tillför jag samhället både proukter och skatt.

Huruvida detta inlägg lyckades hålla en ickepolitiskt vinkel vet jag inte, men jag hoppas att jag lyckats belysa mina synpunkter på Herr Röds insändare på ett bra sätt i alla fall.

Jag välkomnar för övrigt 6 timmars arbetsdag om någon kan räkna ut ett hållbart sätt att lösa det ekonomiska på.

Herr Röd är ute och cyklar i Metro
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Politik, Samhälle and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>