Polisens varningar kanske lite väl…

Grannar varnas för chilenare, rumäner och litauer | Nyheter | Aftonbladet.

Jag kan ju hålla med om att det inte ser så PC ut att gå ut och varna för Rumäner och andra grupper, såsom polisen har gjort, men det finns ett djupare problem här tycker jag, som har kommit till sin spets i vissa amerikanska delstater de senaste åren.

Hur långt ska man gå för att tillgodose etniska, sexuella och politiska friheter i ett demokratiskt land? Nu misstänker du säkert att jag har gått och blivit galen, men så är inte fallet. Låt mig förklara.

Jag hörde för något år sedan om hur man i en amerikansk delstat (kan inte minnas vilken) infört lagar, för att skydda den etniska integriteten. Lagen förbjuder bl.a. polisen att i en rapportering hänvisa till etnisk tillhörighet. Först lät det ju rätt juste tyckte jag, men sen började jag fundera över vad det kan leda fram till i förlängningen om man även kommer att hindras att ge upplysningar om andra signalement, för att skydda olika ”integriteter”.

Om en polis t.ex. ser en kille göra inbrott i en affär, så ska han ju rapportera in detta till ledningscentralen. Men – i och med den nya lagen – får han inte ange om det t.ex. rör sig om en mörkhyad person eller en asiat, utan bara andra signalement. Börjar ni förstå det orimliga i det här?

Killen som springer iväg längs gatan är ca 175 cm lång, klädd i jeans och t-shirt, och mörkt hår. Hade signalementet även innehållet information om etnisk tillhörighet, i den mån den går att avgöra, så hade man ju drastiskt minskat antalet potentiella misstänkta. Men se nej, det får man alltså numera inte ange.

Jag tycker att vi går för långt i vårt skyddande av allt och vårt daltande. Polisens brev var kanske inte det mest genomtänkta, men tänk om en grupp rumäner faktiskt drar iväg på en inbrottsvåg, varför skulle man då inte få kalla de för vad de är? Det kanske hjälper någon att identifiera dem. En person som kan rumänska kan ju t.ex. höra att de pratar det. Ju mer information som ges ut, desto lättare blir det ju att hitta rätt killar/tjejer. Givetvis under förutsättning att de verkligen är rumäner. Det är givetvis fel att generalisera grupper med människor och kalla alla asiater för kineser t.ex. Men jag tycker det är löjligt att man inte skulle få peka ut nationalitet om det hjälper folk att identifiera brottslingarna.

Så för att gå tillbaka till polisens varningsbrev, så tycker jag att det kan vara på sin plats att informera om nationaliteter i de fall där man med säkerhet vet detta. Jag tror inte att folks förutfattade meningar spelar in här riktigt, och om man därigenom misstänkliggör en helt nationalitet, så är det väl fallet oavsett hur man signalerar en misstänkt, eller? Är han man misstänkliggörs alla män. Hade han skägg blir jultomten misstänkt. Var han hjulbent blir alla fotbollsspelare utmålade (dåligt exempel) etc, etc, etc.

Jag menar att det är på tiden att vi inte är så känsliga längre och inte hela tiden känner oss kränkta och utpekade. Man måste kunna beskriva personer utan att riskera åtal för diskriminering, förtal eller rasism. Det är liksom inte det handlar om.

Polisens varningar kanske lite väl…
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Brott och straff, Facebook, Politik, Religion, Samhälle, Språk and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>