Procivitas i hetluften igen

Jag är inte en kyrkans man, det har jag flera gånger visat tydliga tecken på här i bloggen, men jag tycker att respekt är en viktig hörnsten i vårt samhälle. Därför blir jag ledsen, förfärad och till och med arg när jag läser artikeln i HD om Procivitas stökiga avslutning i Mariakyrkan.

Jag blir bestört över att läsa om hur eleverna påstås ha betett sig inne i kyrkan, och även hur lärarna tydligen inte gjorde ens ett försök att stävja situationen. Men allra mest bestört blir jag över Procivitas vd Peter Connée, som istället för att ta ansvar för händelserna försöker marginalisera dem och sopa allting under mattan. Det är höjden av respektlöshet!

Om kritik av denna typ riktas mot en skola är väl det första man kan förvänta sig en ursäkt av någon form från skolans ledning. Uppenbarligen har ju arrangemangets lokalvärdar upplevt det som stökigt, och bara det är ju skäl nog att vara ödmjuk. Vem är de då att säga att så inte var fallet. Eller ljuger Mariakyrkans personal?

Procivitas framstår än en gång som en elitistisk übermensch-institution som tar sig friheter och har en nedslående syn på sin omgivning. Jag känner ingen som går på skolan, så jag har ingen personlig relation med dem, men deras image är ju minst sagt skamfilad av de senaste årens skriverier om allt från stökiga avslutningar till kreativ betygsättning.

Hur vore det om Procivitas förutom att pumpa sina elever med att de är förmer än alla andra (det är i alla fall den attityden eleverna utstrålar i olika sammanhang) även tillföra dem lite ödmjukhet och respekt? Det är något som skolan hade vunnit på i allmänhetens ögon. Procivitas skryter på sin hemsida om hur fantastiska de är i olika avseenden, men likväl beter sig eleverna sämre än en klass med grottmänniskor på tidsresa. Ta åt dig av detta faktum Peter Connée! En skolavslutning 2012 helt utan skriverier vore ju något att satsa på t.ex. Eller tycker du inte det??

Uppdatering: Peter Connées egna kommentarer på sin blogg »

Procivitas i hetluften igen
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Helsingborg, Samhälle and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 svar till Procivitas i hetluften igen

 1. PC skriver:

  Jag anser inte att jag, personalen eller eleverna behöver ge någon ursäkt för något i kyrkan. Artikeln i media är grovt överdriven och vinklad och har i stora delar mycket lite med verkligheten att göra. Tjänstgörande präst tackade oss per mail för en trevlig skolavslutning innan det dök upp i HD. Därför ”marginaliserar” jag detta.

  Vi kontrollerar med eleverna och kyrkan hur de vill ha nästa avslutning och målsättningen är solklar: Inga skriverier!

 2. Student Procivitas skriver:

  Eftersom du inte var där och förlitar dig på andrahands information, hur kan du då uttala dig om saken? Var inte du glad när du hade tagit studenten?
  Självklart visade vi respekt mot prästen när vi hörde honom tala, han fick dessutom en rungande applåd efteråt, och i övrigt är det som Peter sa att vi hyllade våra elever och lärare som framförde tal och sånger, är det fel?
  Överallt läser man i tidningarna om hur äldre människor beklagar sig över att det en dag om året far omkring en massa ungdomar som är glada och lyckliga över att ha tagit studenten, men ingenstans ser man att någon erkänner att de också varit studenter, att de också tjoade på sitt utspring och att de kanske också visslade lite för högt i sina visselpipor…

  • Anders skriver:

   Jag är helt överens med dig i det faktum att jag personligen inte var där. Jag förlitar mig på att HD rapporterar på ett korrekt sätt, vilket jag också skriver i mitt inlägg; ”hur eleverna påstås ha betett sig” står det, vilket är en referns till HD i det här fallet.

   Och jag har som signum på Uppsnappat att kommentera det som står i media, inte rapportera från händelserna i sig. Jag är inte en journalist och utger mig heller inte för att vara det. Jag har en åsikt, och den baseras på det jag läser om, och sedan är det upp till var och en att tillföra värden till mina kommentarer i den mån de vill.

   Jag har redan fått en kommentar av Peter här nedan, och den belyser ju en annan sida av saken än den som HD rapporterar vilket tillför ett stort värde på både sakfrågan och mitt inlägg.
   Även ditt inlägg (även om du väljer att gömma dig bakom anonymitet) tillför ett liknande värde och belyser saken från en students (gissar jag) perspektiv.
   Sedan är det väldigt viktigt att definiera relationen mellan lycka och respekt(löshet). Bara för att man är lycklig, vilket jag har all förståelse för att man är en dag som den, innebär det inte att man får bete sig hur som helst. Det tror jag du håller med om, eller? Man ska fortfarande uppföra sig på ett värdigt sätt. Och visst kan man defiera värdighet på olika sätt också. Men jag har själv tagit studenten så jag vilka känslor du pratar om.

   Den bilden HD gav av saken visade på vad jag skulle kalla ett ovärdigt uppförande. Jag tycker t.ex. inte att en visselpipa (i den mån sådana nu förekom) över huvud taget hör hemma i en kyrka.
   Om det nu inte gick till på detta sätt, förväntar jag mig att HD dementerar nyheten och berättar sanningen. Även detta kommer jag i så fall att kommentera här på Uppsnappat. Utan tvekan!
   Den stora frågan, vilket också Peter tar upp i sin kommentar och på sin blogg är ju huruvida Mariakyrkan är rätt forum för er avslutning framöver. Det är kanske där man ska jobba vidare.

   • Student Procivitas skriver:

    Jag kan bara hålla med dig om att jag också tycker att HD bör skriva om sin artikel… och att visselpipor i kyrkan är onödigt! :)

    • Anders skriver:

     Vad bra, då är vi ju på samma sida trots allt. :-D

     Har ni pratat med HD? Vad säger de? Har skolan pratat med dem?

     Väldigt nyfiken på vad det här kommer att innebära i förlängningen.

     / Anders

     • PC skriver:

      HD kommer aldrig ändra det. De hänvisar till kyrkomusikanten som ”höll för öronen i 90 minuter” och troligtvis, hur det än är möjligt, höll för ögonen också.

      Det jag är mest ledsen för att en bitter kyrkomusiker kan halvt förstöra en trevlig tillställning och allt det jobb 30 engagerade medarbetare har lagt ned på att få till en trevlig avslutning!

 3. Procivitaselev skriver:

  Vi som går på procivitas och läser samhälle har lärt oss att vara källkritiska och här ser man ett typiskt exempel på hur sociala medier vinklar verkligheten på ett sätt som gör det intressantare att läsa. Du kanske skulle gå den kursen innan du förväntar dig att hd skriver helt korrekt. Sa aldrig din mamma till dig ”tro inte på allt du läser”?

  • Anders skriver:

   Tack för ditt inlägg Ulrika!

   Visst ska man vara källkritisk. Men som jag redan sagt är mitt självuttalade uppdrag genom Uppsnappat inte att förmedla ”sanningen” – i den mån det finns en sådan – utan att reflektera över det som skrivs i traditionell media. Och genom att göra det får man ofta reda på båda sidor av saken förr eller senare – om man nu är intresserad av det – vilket detta inlägg faktiskt är ett lysande exempel på.

   Och det är både intressant och skrämmande; insikten att du helt saknar tillit till stadens monopolmedia.

   / A

 4. Johannes skriver:

  Jag hittade detta inlägget av en slump idag. Jag jobbade min första termin på ProCivitas i våras och är förhållandevis nyexade lärare men har trots allt hunnit med både kommunala och privata skolor. Jag upplevde avslutningen i kyrkan som något positivt med mycket glädje. Eleverna på ProCivitas är allt annat än ”grottmänniskor på tidsresa” tvärtom några av de mest utåtriktade och väluppfostrade ungdomar jag träffat. Men klart blir det en kontrast till hur en gudtjänst brukar vara i Sverige, lite mer gospel över detta. Du försöker framstå som att du vidarbefodrar mediaflödet men du verkar allt ha något emot ProCivitas med tanke på var du lägger tyngden i din text. Finns otroligt många fördelar men en skola som ProCivitas tänker inte gå igenom det här nu och skriva en hel artikel men om du är genuint intresserad kan du kanske lyssna till elever och lärare från sådana här skolor och inte på vad som står i tidningen?

  • Anders skriver:

   Kul att slumpen förde dig hit.

   Jag har personligen ingen erfarenhet av ProCivitas, det har du rätt i. Och ja, jag reflekterar över det som skrivs i media, men givetvis finns det en subjektiv ton med, det går inte att undvika.

   Min första ”kontakt” med skolan skedde på studenten för ett par år sedan då en banderoll med en – vad jag då upplevde – omogen och Nietscheinfluerad text hängdes upp. Jag minns inte längre vad det stod, men vi var fler som reagerade och undrade vad dessa elever egentligen hade för syn på sig själva och sina medmänniskor.

   Trots detta överväger jag själv att låta mina egna barn gå på skolan eftersom jag i grunden gillar inriktningen och tänket. Jag ska bara förvissa mig om att elitismen inte finns med i läroplanen, för den är osmaklig och inte speciellt 2000-tal. Men jag har all anledning att ta en närmare titt på er skola.

   Tack för kommentaren!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>