Inte lika imponerad som andra

Gastro topp tio på kroglista – hd.se.

HD.se berättade idag att den lokala finkrogen Gastro hamnat på en top-tio-lista över krogar i Sverige. Jag kan förstå utmärkelsen, men har personliga erfarenheter från Gastro som gör att jag klämmer in den på min bottenlista istället.

Maten på Gastro är utan tvekan i världsklass, men tyvärr är även priserna det. Kanske är det så att man tvingas ta 65 kr för ett glas med Ramlösa om man ska ha råd med kockar som håller den klass de onekligen gör – jag vet inte. Men det blir lite så att man sätter maten i vrångstrupen när notan kommer in.

Sedan tyckte jag att stämningen på restaurangen, åtminstone när vi var där senast, kändes tung och dyster. Så här i efterhand önskar jag att vi hade satt oss i brasseriet istället, så att vi faktiskt hade kunnat föra en konversation under måltiden. Jag vill kunna hosta till utan att folk glor surt på mig.

Sen finns det en annan grej med Gastro, som jag vid mitt senaste besök ”retade” mig på. Gastro är långt ifrån ensamma om detta. Det gäller nog de flesta krogar som antingen har eller vill få dig att tro att de har en lite finare cuisine. Det gäller den så kallade ”presentationen”.

I 20 minuter sitter jag och lusläser menyn för att att sedan göra min beställning. Jag får vänta bra länge på maten (vilket förhoppningsvis är ett tecken på att maten görs från grunden) innan den till slut serveras. Men det är här jag får lite taggarna uttåt. Efter att ha ställt fram tallriken till mig ställer sig kyparen och ”presenterar” maten jag precis har beställt. Jag grejar inte det. Jag vet vad jag har beställt. Det stod i menyn. Det behöver han/hon inte berätta en gång till.

Jag gissar att finsmakare av mat njuter av denna presentation som en del av upplevelsen, men om jag tar ut min fru på en romantisk middag (vilket var fallet vid vårt senaste besök) så är fokus inte på maten utan på varandra och då behöver jag inte höra kyparen återupprepa menyn för mig när han serverar maten som om jag vore senildement och hade glömt vad jag beställde.

Jag kan väl ärligt erkänna att jag inte är det typiska Gastro-kunden, eftersom jag 1) inte vill lägga en förmögenhet på mat (även om jag älskar att äta den) och 2) ser på mat som föda och inte en konstform. Med andra ord bör du som inte delar min uppfattning om detta helt bortse från mina åsikter i frågan. Och jag är fullt införstådd med att jag inte är rätt person att uttala mig vad gäller gastronomi.

Jag tycker allt detta till trots att det är jättekul att Gastro hamnat på tio-i-topp-listan och jag är helt övertygad om att de förtjänar det!

Inte lika imponerad som andra
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Mat, Twitter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>