Skärpning bilister i Helsingborg!

I utkanten av Helsingborg håller man på att bygga en s k stadsmotorväg förbi hela staden. Jag har tidigare skrivit om 111:an (1, 2) – som den kallas i folkmun – och jag är en av de som är positiva till detta vägprojekt, även om jag inte tycker att den ersätter trafikleder närmare centrum.

Men anledningen till dagens inlägg är min irritation över den totala respektlöshet som råder vid de olika vägarbetssträckorna på 111:an. Man har bland annat precis färdigställt en ny trafikplats (tvåvåningsrondell) och håller på med avslutande arbetet längs mitträcket mm, varför man sänkt hastigheten till 50 km/h längs denna sträcka på ca 1,7 km.

Jag kan hålla med om att det känns lite långsamt att puttra fram i 50 på en tvåfilig motorväg, men jag är övertygad om att killarna och tjejerna som arbetar 50 cm från vägbanan uppskattar att det inte går fortare.

Men bryr sig folk om detta? Nej, såklart inte. Senast i morse blev jag omkörd av tre stressade bilister som tyckte att jag utgjorde någon form av bromskloss gissar jag. Och de körde förbi fort. Min bedömning, även om det bara är en okvalificerad gissning, är att de höll minst 80 km/h när de drog förbi.

Med andra ord tyckte de själva att den lämpliga hastigheten förbi vägarbetet var 30 km/h fortare än vad skyltarna sa. Vad tänker man på när man kör såpass för fort? Har dessa bilister ingen respekt för trafikordningen, vägarbetarna eller sina medtrafikanter?

Inser givetvis att detta ur vissa perspektiv är en i-landsfråga, men jag tycker det är beklämmande att folk inte ens kan respektera en sådan trivial sak som en hastighetssänkning. Och jag betvivlar att vägarbetarna sänkt hastigheten bara för att jävlas med oss.

Om du någonsin stått vid sidan av vägen när bilar har dundrat förbi i 80 km/h så vet du hur det känns. Det är rent ut sagt obehagligt och dånet från bilarna är öronbedövande. Tänk dig då att du ska arbeta på denna plats en hel dag, med vetskapen om att ett felsteg kan få dig att snubbla ut bland bilarna…

Tänk lite nu killar och tjejer! Sänk hastigheten när det är vägarbete, om inte för din egen skull (indraget körkort mm om polisen tar dig) så för vägarbetarnas skull, så att även de kan få komma hem ikväll och äta middag med sina familjer.

Skärpning bilister i Helsingborg!
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Helsingborg, Trafik, Twitter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>