Wocochin vad?

Wocochi… Smaka på ordet. Så konstruerat. Så ett skrik efter uppmärksamhet.

Läste med stort intresse en artikel i Metro med rubriken Så fixar Wocochin barn och karriär för ett par dagar sedan. Wocochi är – för er som inte nåtts av termen ännu – en förkortning av WOman-COmputer-CHildren-INternet och innebär ett livstil för kvinnor med barn att klara livspusslet med hjälp av internet. Man ger exempel på hur kvinnor tack vare mobilt internet kan jobba vidare trots att man befinner sig på dotterns fotbollsträning.

Hel begreppet känns för mig lite flummigt. Att klara livspusslet är något vi alla strävar mot och vissa lyckas såklart bättre än andra, men att urskilja gruppen kvinnor med barn känns för mig väldigt förlegat i dessa jämlikhetstider. För vad är det som säger att det just är tuffare för kvinnor att klara av livspusslet än män. Om en pappa står med sin mobil och jobbar vid en fotbollsträning anses han oengagerad i sitt barn, men när en kvinna gör det är hon helt plötsligt en representant för en ny cool trend – hon är en Wocochin!

Jag tycker hela ”livsstilen” känns väldigt tragisk för den visar ju bara på att vi inte har tid att leva längre. Kraven (oavsett om de kommer från arbetsgivare eller oss själva) att hela tiden prestera arbetsmässigt påverkar oss till den grad att vi börjar uppfinna nya livsstilar som ska motivera att vi aldrig någonsin har en ledig stund. En enstaka timme då vi kan leva i nuet.

En kvinna i artikeln uttalar sig:

– För mig börjar arbetsdagen när jag sätter mig i bilen på morgonen, och när den slutar är både rörligt och mer flexibelt. Mycket flyter ihop. Det är nog ganska typiskt för wocochier.

…och en väldigt bra  grogrund för magsår, stress och utbrändhet. Låter ju verkligen som något man ska haussa upp i media.

Nej tack, jag föredrar nog att förbli en Makitijo (MAn-KIds-TIme-JOy)

Wocochin vad?
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)
This entry was posted in Hälsa, IT&Internet, Samhälle and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Ett svar till Wocochin vad?

 1. Karolina Hulphers skriver:

  Heja Makitijo(härlig och kreativ benämning!)
  Först och främst vill vi tacka för att du tagit dig tid att läsa artikeln om begreppet wocochi och vill gärna svara dig på hur våra tankar kring detta begrepp ser ut. Vi på Telia har genomfört en undersökning baserat på en trend som vi uppmärksammat. I denna undersökning visade det sig att en tydlig målgrupp av kvinnor i Sverige som jobbar och har barn använder tekniken och internet för att underlätta sitt liv, sitt arbete och sitt sociala umgänge. Vi bestämde oss för att kalla gruppen wocochi(som dock kan stå för women eller working-computer-children-internet). Precis som du skriver är inte detta en helt ny företeelse men beteenden och utvecklingen av tekniken se senaste åren har förtydligat denna grupp .
  Jag håller med dig att vi lever i ett stressat samhälle och att det finns mycket negativa aspekter av denna stress. Vilka faktorer som styr detta är en stor och djup diskussion varför jag väljer att inte besvara den i sin helhet. Diskussionen kring uppkopplat/avkopplad är något som vi på Telia ständigt diskuterar, debatterar och lyfter fram.
   
  Den största kritiken vi på Telia får är när näten inte fungerar, eller att det inte går tillräckligt snabbt. Vi lever helt enkelt i en tid där vi som konsumenter kräver att kunna ha uppkoppling överallt och vi vill inte bara kunna prata i telefon och sms, vi vill också kunna ha kontakt via sociala nätverk, vi vill kunna läsa nyheter och bloggar, kolla på film…etc.etc. Det är efterfrågan som styr denna utveckling tillsammans med den nya teknik som finns och som således skapar detta beteende. Om det är bra är återigen en mycket stor och komplex fråga att diskutera.
  I undersökningen vi gjorde visade det sig att kvinnorna, wocochis, var mycket glada över att ha tekniken tillgänglig så att de fortfarande kunde vara verksamma på sitt jobb och inte missa något i sina barns liv. Att slippa åka 2 timmar i rusningstrafik för att komma hem utan genom att kunna åka en timme tidigare och sedan istället kunna ta ett telefonmöte vid sidan av t.ex. fotbollsträningen gör tiden mer effektiv. I Sverige tycker jag vi lever i ett relativt jämställt samhälle och en wocochi skulle precis lika gärna kunna vara en man och jag tror att många med barn har svårt att få dagarna med jobb och barn att gå ihop. På grund av ekonomi och andra personliga värderingar behöver de flesta jobba, både män och kvinnor. Att inte kunna ha barn samtidigt som man arbetar tycker vi är synd, att kunna utnyttja tekniken och den flexibilitet den ger ser vi däremot som något som vi på Telia kan bidra med.
  Vi tar till oss av din kritik och att vi lever i ett stressat samhälle är vi överens om. Vår ambition är att lyfta gruppen med kvinnor och män som faktiskt nyttjar tekniken till fullo och drar nytta av den för att kunna göra båda och-arbeta och ha familj.
   
  Med vänlig hälsning, Karolina Hülphers, Telia Företag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>