Är yrkestrafiken en trafikfara?

Körde till jobb tidigt i morse för att hinna med lite ärenden innan jag till slut landade på  jobbet strax efter kl 07.00. Vägen dit går längs Helsingborgs nya ringled, ”Österleden”, eller väg 111 som den officiellt heter. Den är väl inte ny i sig men den har genomgått omfattande ombyggnad från landsväg till stadsmotorväg de senaste 5 åren.

Hur som helst så ställdes jag inför en intressant situation där jag låg och puttrade fram i 50 på en sträcka som ännu inte är helt färdigbyggd. Jag blev omkörd av 3 st bilar i yrkestrafik som höll en avsevärt högre hastighet än jag själv, vilket alltså var det tillåtna 50 km/h. Jag skulle gissa att de körde mellan 70-90 km/h.

Jag vet att det finns viktigare saker i livet än att gnälla om hur slarviga alla är ute i trafiken och framhålla sig själv som en guds ängel i sammanhanget, så det tänker jag inte göra. Jag vill bara reflektera över två saker rörande detta, nämnligen varför de kör så fort och vilken effekt det har.

Har yrkesförare mer bråttom än andra? Jag menar, skapar deras jobb en sådan stress att de blir tvingade att ta sig fram fortare än oss andra? Finns det incitament i deras arbetsvilkor som skapar detta beteende, och vore det inte i så fall på tiden att man såg över dem? Oavsett om man vill tro det eller så finns det ju en anledning till att hastigheten är sänkt utmed vägarbetssträckor – vägarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet bl a. Då är det ju inte bra om förarna på något sätt ”tjänar” på att köra för fort, eller direkt eller indirekt tvingas till det för att hinna med sitt jobb.

Jag är kanske ensam om att irritera mig över överdrivna fortkörare (tror inte det!) men det är inte utan att det uppstår ett visst agg till de företag vars logotyper skriker på sidan av bilarna som dundrar förbi. Ska jag nämna dem här? Jag vet inte vad det skulle tjäna till så jag låter bli. Jag har svårt att se vilken positiv effekt det skulle ha och på vilket sätt det skulle förändra något, men jag tror däremot på att uppmärksamma företag som gör så här på att man reagerat – på ett sakligt och trevligt sätt. På sikt kanske det kan leda till bättre policys rörande hur förarna framför fordonen på våra vägar.

Jag vill alltså hävda att den här typen av beteende i trafiken skapar badwill för de aktuella företagen. Som anställd är man ambassadör för företaget. Det man gör i företagets namn vill jag påstå väldigt tydligt påverkar företagets anseende. Och detta gäller även hur man beter sig i trafiken.

Det vore intressant att höra  om någon där ute som läser detta jobbar på ett företag med yrkesbilar och vad företaget i så fall har för uttalad policy om sånt här? Är det stress som skapar fartdårarna, arbetsupplägget på företaget eller ligger det i den individuella förarens normalbeteende?

Vad tror du?

Är yrkestrafiken en trafikfara?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Trafik, Twitter and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>