Den blomstertid nu kommer

Det här med skolavslutningar är inte min grej! Jag vet, det drar ner föräldrarpoängen rejält, men jag erkänner bara det som jag vet att många andra också känner, men tyvärr inte vågar stå för.

Samling idag kl 9 och regnet har precis slutat falla från gråa skyar. På scenen två konfrenciérer som läser innantill i sina stödanteckningar. En förskoleklass kommer upp på scenen och skjunger ett par olika snabba låtar. De är söta och förvånansvärt träffsäkra vad gäller takt och koreografi. Gulligt.

Sedan börjar det bli pinsamt. Flera förhoppningsfulla och synbart nervösa ungdomar äntrar scenen en efter en och framför den ena låten efter den andra på ett sätt som hade fått kompositörerna att skruva på sig rejält. Det är falskt, taktlöst, stapplande och helt utan känsla. Dessutom är ljudkvaliteten överlag usel.

Och på detta sätt fortsätter det i ungefär en timma.

Jag kan inte låta bli att undra för vem de gör det här? Det enda svaret jag kan komma på är att de gör det för sina klasskompisar. De måste vara de enda som kan se förbi alla skavanker och få ut något av spektaklet. Jag tror till och med att ungdomarnas föräldrar skruvar på sig lite generat när deras barn försöker sig på toner som aldrig uppfunnits.

Mitt i programmet bjuder en 12-årig tjej på lite afro-dans. Dagens höjdpunkt. Hon är duktig, det är fart och fläkt och hon får med sig hela publiken. Det hade räckt om de bara skickat upp henne och sedan tackat för sig. Då hade denna skolavslutning varit genomlidlig. Det var den knappt nu. Evenemanget kändes som vanligt bara som ett täcke av ungdomsångest helt utan en kreativ ventil och utrycksförmåga.

När det börjar lida mot sitt slut springer 9-klassarna runt framför scenen i sina fina kläder och tjoar som om de tagit studenten, och visst är det kul att ha gått ut nian, men det är ju bara ett steg på vägen mot deras framtid, som i deras ålder fortfarande är ett oskrivet blad. Är det så mycket att vara glad över?

Jag får en chans att tacka dotterns fröken för en insats utöver det vanliga under terminen och drar mig sedan ner till min väntande buss. Dottern följer med en kompis hem.

Skolavslutningar är inte min grej helt enkelt.

Den blomstertid nu kommer
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, Helsingborg, Musik, Samhälle and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>