En växande brist på respekt

Folk frågar mig ofta hur jag kan orka engagera mig alla dessa till synes små frågor om ordning. Det är inte många som förstår mitt driv när det gäller hastighetsöverträdelser i trafiken, felparkeringar, gilla-och-dela-tävlingar, särskrivningar med mera.

RESPECT poster, Birmingham Sparkbrook and Small Heath

amortize via Compfight

Visst kan det verka fånigt att lägga tid och energi på att kontakta firmor vars bilar kört fram i 100 på 70-väg eller envisas med att mejla till företag som lägger ut sina gilla-och-dela-kampanjer på Facebook. Jag kan förstå att folk tycker det.

Men för mig handlar det om något mycket djupare än bara förseelsen i sig. För mig handlar det om en växande brrist på respekt för sin omgivning som jag – så länge jag orkar – inte tänker acceptera, utan kämpa emot.

Vi lever och verkar i ett demokratiskt samhälle och de regler och förordningar vi har är ett resultat av en demokratisk process där majoriteten har fått sin vilja igenom. Det innebär att jag som medborgare måste rätta mig efter dessa även om jag kanske inte ställer mig bakom dem ideologiskt.

Om jag väljer att inte följa de gemensamma reglerna så markerar jag dock att jag står över (eller kanske vid sidan om) alla andra. Att jag på något sätt är undantagen samhällssystemet och därigenom tar mig rätt att göra vad som helst. En sådan inställning upplever jag på två sätt. Det ena är att vedebörande föraktar och förminskar min tro på demokrati och det samhällsskick vi har. Det andra är att vedebörande markerar att jag inte har ett värde i dennes ögon, att jag inte är någon. Att jag inte förtjänar den allmänna respekt som vi förväntas ge varandra i denna demokrati.

När folk och företag överträder de uttalade och ofta nedskrivna reglerna vi har satt upp, så går det därför av en varningsklocka i mig. Av ren ödmjukhet så förutsätter jag alltid att ”överträdelsen” skett i missförstånd och av okunskap, för alla har vi givetvis rätt att göra fel. Det gör dock att jag vill uppmärksamma personen/företaget på att de faktiskt gjort sig skyldiga till någon form av överträdelse, med förhoppning om att de inser detta och förändrar sina framtida handlingar. Utan kritik kan vi inte utvecklas och det är konstruktiv kritik jag alltid försöker komma med. Låt oss inte heller glömma att det inte handlar om tycke och smak här, vilket många gärna gör gällande, utan om konkreta regler som vi är satta att följa.

Med andra ord är det alltså inte gilla-och-dela-kampanjen i sig jag reagerar mot, även om den fyller mitt Facebook-flöde med reklam jag inte vill ha, utan att företaget som lagt ut den inte respekterar vare sig reglerna eller mig som individ eller potentiell kund.

Extra tydligt blir detta då man påtalat överträdelsen och responsen blir att de tackar för visat intresse men tänker fortsätta att göra det ”för så gör alla andra”. Då har man alltså inte bara gett mig ett slag i ansiktet av ovan nämnda skäl, utan även påvisat att man inte har någon som helst respekt för de regler som finns uppställda av olika instanser (i det här fallet Facebook och Lotteriinspektion). Man föraktar alltså inte bara mig utan hela systemet och man tänker aktivt gå emot regelverket. Här är det viktigt att skilja mellan ”att råka göra fel” och ”att göra fel med flit”.

Att göra fel med flit” är en inställning som jag inte för mitt liv kan förstå att ett företag kan eller vill ha. Ett företag med den typen av anarkistiska åsikter hade jag inte velat göra affärer med.

”Men det här med särskrivningar är väl inget att hänga upp sig på, man fattar ju vad det står?!”

Ja, det gör man kanske, i de flesta fall, men även här gäller samma princip. Vi har ett gemensamt språk, som trots utveckling och föryngring, har vissa regler. Dessa regler är till för att underlätta läsande och göra kommunikation mellan avsändare och mottagare så enkel som möjligt. Särskrivningar är påvisade att försvåra läsbarheten i en text så det är liksom inget att orda om. Att man särskriver av misstag är därför en sak, eftersom alla återigen har rätt att göra fel ibland (även om konsekvent särskrivning tyder på dålig bildningsgrad), men att inte korrigera felaktigheter med motiveringen att ”man förstår ju ändå” är som att pissa svenska språket i ansiktet. Om det nu är fel, och felet blir påtalat, ändra då felet! Annars är du en douchebag, som det så fint heter på amerikansk vardagsspråk.

Och det är denna ökade graden av respektlöshet för sin omgivning som är pudelns kärna, det är detta som får mig att så passionerat engagera mig mot dessa fartdårar i trafiken, mot dessa individer som ”tänker fortsätta särskriva för man fattar ju vad man menar” och mot dessa företag som trots påpekanden fortsätter att bomba facebook med kampanjer som är både regelvidriga och rent illegala enligt svensk lagstiftning. Jag kan bara inte acceptera det, och då tänker jag fortsätta engagera mig emot det på olika sätt.

Och om du tillhör de som efter att ha läst detta tänker ”Jag kommer att fortsätta sär skriva, för man förstår vad man menar”, eller ”Jag tänker fortsätta lägga ut gill-och-dela-kampanjer på mitt företags Facebook-sida” så kan du vara snäll och meddela mig för då vill jag inte längre ha dig som läsare av bloggen eller som vän på Facebook. För då räcker du mig fingret, och förväntar dig respekt tillbaka och det min vän, kommer du inte att få!

En växande brist på respekt
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Brott och straff, Facebook, IT&Internet, Kultur, Samhälle, Twitter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Ett svar till En växande brist på respekt

 1. Bengt Larsson skriver:

  Tänk vad detta blogginlägg kom lägligt…
  Sitter själv och funderar på detta med dessa förbj… tävlingar som finns på Facebook…
  Ett ofog som, bara för att alla gör det helt plötsligt bli legitimt…

  Ärligt talat mår jag dåligt av det, hastighetsöverträdelser, mm som du beskriver…
  Sitter just nu och författar ett eget inlägg i min blogg om detta…

  Funderar på att dra igång en grupp MOT dessa tävlingar för att få andra att förstå och engagera sig…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>