Gamla och nya medier

Det har ju pratats en hel del den senaste tiden om mediers användning av sociala nätverk och om #journalistrollen mm. Jag har ju blivit en hysterisk twittrare sedan ett par månader tillbaka igen, men då jag saknar mitt lokalmedia Helsingborgs Dagblad, ställde jag idag frågan till dem, varför de inte är aktiva på Twitter.

Många andra tidningar använder ju Twitter som en av flera kanaler för kommunikation med sina läsare i synnerhet och omvärlden i allmänhet. Men inte Helsingborgs Dagblad. De har förvisso ett konto (@hd_se) men den är till för folk som vill följa vad som händer i stan via Twitter. Den automatgenereras med inlägg från tidningens RSS-flöde.

Jag ställde frågan till HD om huruvida de inte kunde ha ett konto för jourhavande journalist åtminstone med möjlighet till dialog och fick ett svar från Sandra Jakob (@sandrina), som är redaktör på HD.se:

”Jo då, vi har funderat allvarligt på det i mer än ett år men har valt bort Twitter i nuläget och lägger allt vårt krut på vår Facebook fanpage istället. Dels handlar det om att vi byggt en bra kontakt på FB men också om personalläget och handhavandet. Vi vill inte göra en halvdan grej av vårt Twitterkonto och då har vi avvaktat tills vi kan göra det ordentligt. Förhoppningsvis kommer vi igång aktivt under året.”

Tankarna finns alltså, likaså medvetandet om riskerna med att inte vara aktiv, men man vågar/vill inte ta steget, vilket är både underligt och synd. Personalmässigt kan man ju tycka att det inte borde vara några problem på en tidning med de resurser som HD har. Även att skylla på handhavandet känns lite obsolet, med tanke på att samtlig personal idag har relativt god datornvana och använder internet i sitt dagliga arbete.

Och visst är det behjärtansvärt att man vill göra en bra grej eller ingen grej alls, men i dagens sociala-media-samhälle tycker jag inte att det håller. Man kan inte som monopolmedia i en kommun ”välja bort Twitter” bara för att det är lite bökigt. Det finns ca 400 aktiva twittrare i Helsingborg (enligt twittoppen.se) så det finns ju med andra ord ett relativt stort underlag för ett Twitter-konto för att kunan föra dialog med medborgarna.

Jag hoppas att HD snarast beslutar sig för att skaffa ett konto, utbilda sina jourhavande medjournalister och börja ta dialogen med oss twittrare där vi finns – på Twitter! Annars väcks ytterligare en fråga kring debatten om journalistrollen, den här gången på ett lokalt plan.

Det bör tilläggas att HD är aktiva på Facebook, där de dagligen pratar med sina läsare och tar del av deras åsikter och synpunkter. I nuläget har sidan 5640 fans och finns här: http://www.facebook.com/hdpunktse

Gamla och nya medier
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Facebook, IT&Internet, Media, Teknik and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 svar till Gamla och nya medier

 1. Sandra Jakob skriver:

  Hej Anders,

  Roligt att du uppmärksammar oss och har följt debatten om journalistrollen. Synd bara att du inte tog med en annan del av mitt svar som handlar om vår Facebook fanpage där vi dagligen mellan 05-00 pratar med våra läsare och tar del av deras åsikter och synpunkter. I nuläget har vi 5640 fans och vi älskar all interktion som vi har med dem. Flera av kommentarerna och tipsen som vi har fått från våra fans har resulterat i artiklar och uppslag för våra reportrar och fotogafer.
  Vår fanpage finns här: http://www.facebook.com/hdpunktse

  Jag ser med stor förtjusning fram emot att vi får en liknande dialog som vi har där, även på Twitter. Som jag skrev i mitt svar till dig – det kommer! Och då vill vi absolut ha en dialog med dig som nu har hittat till Twitter och är intresserad av att följa oss!

  Allt gott,

  Sandra

  • Anders skriver:

   Jo Sandra, mitt inlägg är kanske lite orättvist, ur ett helhetsperspektiv. Det stämmer såklart att ni har en mycket levande fan-sida på Facebook och det är ju bra på alla sätt och vis.
   Det som gjorde att jag valde att ha den infallsvinkeln som jag hade i inlägget var din kommentar om att ni har ”valt bort” Twitter, vilket jag fortfarande tycker är ett underligt resonemang, eftersom SM inte handlar om antingen/eller utan om bägge/och. Jag tycker alltså inte att man kan (borde?) göra ett val MELLAN t.ex. Facebook och Twitter om man sitter i er ställning. Det är ni alldeles för stora (mäktiga) för. Det är två separata kanaler och ska behandlas med samma värde.

   Inlägget handlade i första hand om Twitter och om att ni inte aktivt finns med där, vilket jag vidhåller är synd. Men för sakens skull kommer jag att redigera inlägget så att även informationen om er FB-sida finns med, eftersom jag visst tycker det kan vara intressant att även det lyfts fram. Jag hoppas att du känner dig nöjd med den responsen från min sida.

   / Anders

 2. Mattias Jansson skriver:

  Intressant, tack.
  Jag tycker de har kommit en bit alla fall…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>