I den bästa av världar…

Anette Jernström har en poäng i det hon skriver om nätmobbarnas eldorado, som en replik på Ebba von Sydows artikel i Expressen om hur man hanskas med stalkers.

Min blogg är inte stor nog ännu (snyft) för att ha attraherat några stalkers, plus att jag tror att det är vanligare för tjejer att få de här påflugna personerna som aldrig ger sig, men givetvis finns risken i bakhuvudet hela tiden. Hur handskas man med det? Hur gör man för att fjärma sig från lögnspridare etc? Ska man moderera och censurera och därmed förstöra mediats charm, men samtidigt strypa stalkerns möjlighet att verka i mitt forum? Eller ska man släppa allting okontrollerat och förlita sig på någon slags långsiktig självsanering? Vad tycker läsarna i övrigt? Är de mig tillräckligt trogna för att se och upptäcka en stalker och sedan hantera dennes information för vad den är utan att jag behöver lägga mig?

Jag tror inte att någon som har en framgångsrik blogg (eller annan offentlig karriär heller för den delen) kan undgå att förr eller senare attrahera den här typen av ohyra. I ett tidigare samarbete med bloggaren Egoina diskuterade vi bl.a. det här, eftersom hon hade en person som konstant följde hennes blogg och gjorde online-livet mer eller mindre surt för henne, vilket givetvis är påfrestande och så väldigt onödigt egentligen. Men tyvärr en realitet. Egoina valde, om jag minns rätt, att till slut hänga ut stalkern i ett försök att avskräcka denna från att fortsätta. Innan det modererade hon alla inlägg, vilket nog blev jobbigt i längden. Men är det rätt väg att gå att hänga ut en stalker?

Kan man i egenskap av stalker hävda att man har rätt att ”förfölja” offentliga personer i deras mediaroller, eftersom de trots allt lägger ut hela sitt liv på nätet? Ingår det så att säga i det offentliga? Och omvänt; kan man i egenskap av t.ex. bloggare ta till hårdhandskarna mot en stalker och polisanmäla denna för ofredande för att han/hon förföljer en på sin digitala arena? Är det liksom skäl nog för att polisen ska ta tag i det? Är det ett äkta problem, eller hamnar detta under fliken ”I-landsproblem”?

Frågorna är många och svaren än så länge få, även om Anette Jernström lyckades formulera ett par riktigt bra sanningar i sitt inlägg.

Vad tycker ni??
[Kommentera gärna här på bloggen!]

I den bästa av världar…
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
This entry was posted in Brott och straff, Facebook, ilandsproblem, IT&Internet, Samhälle and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 svar till I den bästa av världar…

 1. Tack Anders! Själv hotade jag först med att hänga ut stalkern, och fullföljde sedan löftet när han inte tog hotet på allvar. Då tog det hus i h-e och han skulle stämma mig och allt möjligt, men eftersom jag lät kommentarerna stå kvar och de 30 upmmaningarna från mig ”var vänlig sluta skriva i min blogg” hade han inte kommit så långt i sina hot.
  Alla kunde se vem som förföljde vem.
  Min blogg är heller inte i närheten så populär som tex Egoinas, men jag har en snäll framtoning generellt och kräver således att folk som kommenterar visar samma respekt.
  Hade jag hängt ut folk, som vissa bloggare gör, (Kissie?) så hade jag fått ta det onda med det goda, men jag vill att folk håller stilen. Detta gör samtidigt att jag inte har så många kommentatorer, men desto fler privata mejl. Oftast trevligare. Av naturlig anledning, de är inte totalt anonyma även om de skriver under signatur…

  Viktig diskussion det här!!
  All the best!
  Anette

  • Anders skriver:

   Din stalker dök faktiskt upp i ett mejl från StayFriends där de undrade om han var min klasskompis. Vetetusan hur han hamnade bland mina potentiella skolkmrater från förr. Hade han ett förflutet i E-tuna? I vfsh gjorde du helt rätt i att hänga ut honom. Det får man ta som stalker, har man flera gånger blivit varnad så är det ingen pardon!

 2. Detta är också ett intressant inlägg i den här debatten:
  http://smulgubbe.se/?p=1967

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>