Rätten att få vara konservativ ibland

Idag är det inte lätt att vara konservativ. Allt handlar om att konstant vara politisk korrekt. Man ska tycka om jämlikhet av alla dess slag. Man ska tycka om det könsneutrala. Man ska vara positiv till total religionsfrihet. Man ska tycka att HBT är helt normalt. Allt annat placerar dig i den konservativa garderoben, som står långt där ute i kylan!

Visst är det väl bra att vi här i Sverige värnar för jämliket, religionsfrihet, lika värden, rättvisa etc. Det finns nog ingen som kan argumentera emot det. Att vi sedan är väldigt naiva och tror att vi kan förändra världen med våra åsikter är en annan sak och att vi anser att vår moral är så mycket högre än alla andra länders ytterligare en. Svensken står ofta och gapar och inser sällan att ingen annan lyssnar, men den reflektionen förtjänar ett helt eget inlägg.

Foto: Csapó Szabolcs

I morse kom diskussionen upp på Facebook rörande huruvida böneutrop ska eller inte ska tillåtas i Sverige. Den inställning som man ska ha, för att vara politisk korrekt, är givetvis att vara positiv till detta eftersom vi har religionsfrihet vilket påskriver att alla religioner har samma rätt. Även rätten att föra liv. Så om kristna kyrkor ska få ha klockor, borde muslimska församlingar få ha böneutrop. Visst, jag förstår logiken, men rent själsligt är jag inte alls överens med bejakarna.

Mina argument är:

  • Sverige har i flera hundra år haft en statskyrka som har präglat befolkningens uppväxt på ena eller andra sättet, oavsett om vi varit troende eller inte. Kyrkor är en del av vårt kulturarv och klockornas klang har för de allra flesta en innebörd och utgör en starkt förankrad känsla. Sverige har aldrig haft en muslimsk statskyrka så därför är böneutrop inte något bekant, bara något vi mött på våra utlandssemestrar på sin höjd.
    Som ateist lägger jag inget värde vid den kristna kyrkan eller syftet med klockorna i sig men jag tycker ändå att de utgör en värmande och trygg ljudbild. Jag har inte samma känsla för böneutrop. Jag kan tycka de är exotiska om jag befinner mig på resa i Irak, men inget jag längtar efter att höra här hemma.
  • Ger muslimska länder oss samma religiösa respekt och tillåter kyrkklockor, alternativt slutar med sina böneutrop, för att skapa religiös rättvisa? Troligen inte eftersom religionsfrihet sällan står högst upp på agendan i dessa länder, och det har jag, i sig, inget problem med, eftersom jag är av den åsikt att man ska ta seden dit man kommer. Och det gör även de flesta i Sverige inflyttade personer också. Men givetvis finns det en del som saknar sitt kulturarv och vill förgylla vardagen/helgen med en för dem trygg ljudbild och ett viktigt inslag, nämligen böneutropet.
    Poängen är varför Sverige ska visa dessa länders medborgare större respekt än vad deras hemländer visar ”oss”. Detta är ett argument som de flesta har svårt att acceptera eftersom två fel inte gör ett rätt, och visst kan jag hålla med även i detta, men jag tycker bara att vi i Sverige lite väl ofta viker oss dubbelt och försakar vår egen historia och kultur till förmån för andra nya element och jag undrar till vilken nytta? Varför kan vi inte värna mer om det som faktiskt är vårt ur ett historiskt perspektiv?

Man kan tycka att dessa resonemang är väldigt konservativa. Och det är de om man tittar på de sakliga argumenten. Men varför är det så fel att ibland få vara det? Varför måste man alltid – i alla lägen – vara tvungen att älska och anamma de politiskt korrekta åsikterna. Varför kan man inte emellanåt få vara lite konservativ och få säga att man inte gillar en idé, bara för att man helt enkelt inte gillar den, eller för att den kanske väcker en dålig vibb inom en på något oförklarligt sätt. Varför ska man behöva motivera sig med avancerade utlägg som gränsar till universitetsavhandlingar för att ha rätt att ha en avvikande åsikt?

Jag gillar inte idén med böneutrop, för jag tycker inte att det hör hemma i Sverige eftersom det är ett kraftigt avsteg från den bild av Sverige som jag har och det Sverige jag växte upp i och som jag har lärt mig att älska som mitt hemland. Det finns ingen logik i den motiveringen, utan bara en känsla och den springer ifrån mitt ego.

Jag är för religionsfrihet och rätten att få utöva sin religion, oavsett vad den må vara, så länge den inte påverkar mig. Jag tycker det är positivt att det i Sverige nu byggs moskéer, synagoger, tempel och kyrkor för de som finner ro i detta. Men dessa byggnader påverkar mig inte. Böneutrop påverkar mig däremot högst avsevärt och det är ett inslag i vår ljudmiljö som jag helt enkelt inte vill ha. Punkt slut.

För att fortfarande anpassa mig till de politiskt korrekta reglerna, så anser jag därför att i religionsjämlikhetens namn borde man förbjuda både kyrkklockor och böneutrop om frågan nu är så viktig. Därmed är det väldigt rättvist och ingen kan känna sig negativt behandlad av vare sig det ena eller det andra.

Ibland måste man ha rätt att få vara lite konservativ!

Rätten att få vara konservativ ibland
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)
This entry was posted in Facebook, Religion, Samhälle, Twitter and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>